
El Crist obès
Larry Tremblay
Traducció:
El protagonista d’aquesta novel·la de complexa classificació és l’Edgar, un home de trenta anys tímid i asocial, i ja en el primer capítol se’ns mostren les pautes del que anirem trobant al llarg de la lectura:
La fletxa estava a punt de perforar-me la nuca. Ja podia córrer sense rumb, baixar precipitadament per camins abruptes, saltar rases, enfilar turons, ella m’endevinava els desplaçaments, em perseguia com un animal acorralat. No tenia cap possibilitat de sortir-me’n. Vaig deixar de córrer, resignat, i, dret com un arbre, vaig esperar el cop fatal.
Un soroll sec em va salvar.
Un soroll sec em va salvar.
(pàg. 9)
Això és: una narració farcida de simbolismes, plasmada mitjançant cert ambient angoixant i, ja ho avanço ara, crítica sobretot vers la religió.
Aquest inici de novel·la, però, fa referència a un malson d’Edgar, que s’ha adormit damunt la tomba de la mare. I el soroll sec que el desvetlla prové de la brutal agressió que estan duent a terme quatre joves que ell imagina com els quatre genets de l’Apocalipsi. És en marxar ells quan Edgar socorre la víctima: una noia. I sense pensar-s’ho gaire se l’endú amb el cotxe cap a casa seva per curar-li les nombroses i cruentes ferides.
Per què Edgar no la porta a un hospital? Perquè en tot moment hem d’entendre aquest personatge com un home tímid i asocial, tal com he comentat a l’inici, però sobretot turmentat.
A mesura que passem les pàgines del llibre anirem copsant la seva infantesa tèrbola, la tendència a l’autolesió, i sobretot la relació malaltissa amb la mare, entre la dependència vers la seva figura i autoritat, i l’abús de domini que exerceix sobre el seu fill. Per aquest motiu, quan ajeu la víctima damunt el llit i comença a tenir-ne cura, de seguida estableix un lligam que substitueix el que tenia amb la mare difunta. Un vincle, per l’altra banda, que es mou també entre el domini i la servitud.
Durant tots els dies en què la víctima és a casa seva, malmesa i en un principi incapaç de moure’s, Edgar va evocant el passat, i així és com entrem en la seva fràgil ment. I aquest aspecte, juntament amb la relació que mantenia amb la mare (i que perviu després de la seva mort), són dos dels temes que sotraguen amb força el lector.
Més enllà d’aquestes qüestions, i tal com he avançat en les primeres línies de la ressenya, la religió es converteix també en un cavall de batalla per a Larry Tremblay en aquesta novel·la. El sentit del sacrifici de la carn, el valor del dolor, la necessitat de punició, i fins i tot l’alliberament a través de la mort, són alguns dels temes que tracta.
En definitiva El Crist obès és una novel·la crua que reclama una lectura pausada i reflexiva, però alhora amb una narrativa que engoleix el lector, qui, sense adonar-se’n, va avançant capítol rere capítol subjugat per aquesta atmosfera de thriller psicològic i religiós.

Larry Tremblay
Larry Tremblay va néixer el 1954 a Chicoutimi (Quebec). Va cursar estudis de teatre a la Universitat del Quebec, a Montreal, i va viatjar a l’Índia, on es va especialitzar en kathakali, una art que barreja la dansa i el teatre.
Les seves obres teatrals han estat traduïdes a moltes llengües. D’entre elles, en destaquen The Dragonfly of Chicoutimi (1993), Le Ventriloque (2001), Abraham Lincoln va au théâtre (2005) i Le Joker (2016). A més d’El Crist obès, també és autor de les novel·les Le Mangeur de bicyclette (2002), L’impureté (2016) i El camp de tarongers (Gregal, 2016), obra guardonada amb diversos premis, el més important, el Premi dels Llibreters del Quebec (2014).
El Crist obès ha merescut el Premi Literari del Saló del Llibre de Saguenay (2012) i ha tingut molt bona acollida en fòrums de lectors i estudiants.
L’Edgar, un home de trenta anys tímid i asocial, que sempre ha viscut a redós de la seva mare que acaba de morir, assisteix una nit a una violenta agressió en un cementiri. S’emporta a casa seva la víctima inconscient i es jura a si mateix que en serà el salvador. Amb el temps s’instal·la entre tots dos una estranya relació personal, per bé i per mal. A qui vol salvar, l’Edgar? A ell o a la seva víctima?
Amb una escriptura ritmada i plena d’una singular humanitat, El Crist obès examina d’una manera implacable les arrels del Bé i del Mal. Una obra potent i rica de sentit, signada per un dels actuals dramaturgs quebequesos més destacats.
Premi Literari del Saló del Llibre de Saguenay, 2012.
-Nota: El meu agraïment a Gregal per l’exemplar del llibre ressenyat.
Sílvia Romero i Olea

Caducitat immediata
Si ets una editorial o un autor que acaba de publicar,
pots enviar un exemplar del llibre (en català o traduït al català) a:
Apartat de Correus 22240
08080 Barcelona
(no s'accepta correu certificat)
pots enviar un exemplar del llibre (en català o traduït al català) a:
Apartat de Correus 22240
08080 Barcelona
(no s'accepta correu certificat)
Referència:
Romero i Olea, Sílvia.
«El Crist obès», Larry Tremblay
A: Caducitat immediata
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>

Romero i Olea, Sílvia.
«El Crist obès», Larry Tremblay
A: Caducitat immediata
Lo Càntich. N.35. Diàleg, 2017.
Setembre - Desembre, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 35>
EAN: 9772014303002 35>

0 [ Comentar aquesta entrada ]:
Publica un comentari a l'entrada