"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«El Món dels Vencedors»
Un projecte de l’artista Ignasi Prat
comissariat per Àlex Brahim

MUME - Museu Memorial de l’Exili

El Món dels Vencedors (Ignasi Prat)

«El Món dels Vencedors»

Un projecte de l’artista Ignasi Prat
comissariat per Àlex Brahim

Exposició
Del 7 de juliol de 2017 al 29 d’octubre de 2017
Inauguració: divendres, 7 de juliol, a les 19 h

Museu Memorial de l’Exili
Carrer Major 43-47 - La Jonquera


Exposició

     L'exposició "El Món dels Vencedors" és un projecte multidisciplinar de l’artista Ignasi Prat (1981), comissariat per Àlex Brahim, que centra la seva atenció en la repressió del franquisme i els privilegis dels seus alts càrrecs. Mitjançant la captació fotogràfica de les residències oficials dels màxims responsables del règim es mostra el caràcter estètic de l'arquitectura del poder franquista, el qual tenia una expressió ben real en l’organització totalitària de la societat.

     La mostra reuneix una selecció d'imatges d'Ignasi Prat, el qual utilitza el suport fotogràfic per dur a terme una operació cartogràfica del franquisme basada en la localització i presentació estètica dels habitatges dels qui van ser els artífexs de la repressió. Les fotografies també donen compte dels béns immobles i el recorregut arquitectònic permet copsar tant el gust personal d’aquells jerarques com la construcció simbòlica del franquisme. Es tracta d’un treball que, a partir de la perspicàcia i la subtilesa, es proposa com un manifest de trencament generacional en la línia de posar en crisi el relat erigit pels vencedors a la Guerra Civil que els va permetre viure en la impunitat, assentar el seu poder i imposar el silenci als vençuts.

     En tractar-se d’un projecte viu, en procés, "El Món dels Vencedors" adopta formats diversos o subtítols complementaris per generar noves lectures i dispositius en funció del grau de desenvolupament del projecte i el context que acull cada exhibició. En el cas concret del MUME, l’exposició té també el subtítol de Saló de l’exili, atès que el lloc d’exhibició està plenament relacionat amb la memòria històrica de la Guerra Civil i, especialment, amb el fenomen concret de l’exili. Amb aquest subtítol, l’autor fa una referència, explicitada en la disposició de les peces a la sala, als salons d’art de París dels S.XVIII i XIX que, al cap i a la fi, foren la font d’inspiració del típic saló d’art del franquisme dels anys quaranta i cinquanta del segle passat. A més, el repertori expositiu es complementa amb una selecció de material gràfic i de comunicació de les mostres anteriors i amb un mapa que permet visualitzar la ubicació de totes aquestes residències dels alts mandataris franquistes a l’Estat espanyol.

     Així, doncs, "El Món dels Vencedors" es pot interpretar com una recerca arqueològica de caire simbòlic del franquisme en què hi té un paper essencial la noció de frontera o llindar. És a dir, aquests personatges associats als edificis retratats es mostren com els paladins d’un feixisme petri i jerarquitzat. Els límits residencials, els portals, les façanes i els tancaments evoquen de manera diàfana un règim polític immobilista i opressiu.

     Ignasi Prat (Sant Esteve de Palautordera, 1981). Màster en producció i recerca artística per la Universitat de Barcelona, llicenciat en belles arts per la Universitat de Barcelona, Postgraduat en fotografia per IDEP (Escola Superior d’Imatge i Disseny), Graduat superior en fotografia per l’Escola GROC i especialista en fotografia de viatges i d’autor per IEFC (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya). Partint de motivacions polítiques i temes del seu interès, el seu treball proposa un discurs políticoestètic que conjuga la consciència de la teoria cultural i el domini de la pràctica fotogràfica, concretant-se principalment en produccions seriades, tot i que fa ús puntual de la instal·lació, reapropiació d’imatges, intervencions en l’espai públic o vídeo. Ha obtingut beques de BCN Producció, Vegap, Sala d’Art Jove, Can Felipa Arts Visuals, UNZIP del Prat de Llobregat o l’Arxiu Comarcal Urgell i guardons com el premi visionats del festival Photoalicante, el Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Manacor, Jeune Creation Europeenne Biennale, el primer premi en fotografia del Certamen Pancho Cossío de Santander, segon premi Certamen Joven de Artes Plásticas de Granada, tercer premi Certamen de Artes Plásticas Diputación de Ourense o el premi nacional de fotografia València Crea. Actualment està representat per la galeria Addaya i ha estat inclòs en la publicació Arte español contemporáneo (1992-2013), editada per La Fabrica sota la direcció de Rafael Doctor.


Culturàlia


Referència:
Culturàlia.
«El Món dels Vencedors»
Un projecte de l’artista Ignasi Prat
comissariat per Àlex Brahim
MUME - Museu Memorial de l’Exili
Lo Càntich. N.34. Rima, 2017.
Maig - Agost, 2017
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 34>
EAN: 9772014303002 34>
ISSN 2014-3036-N.34

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]