"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«Urban Shadows» (Ombres urbanes),
de Silvano Constanzo

Fundació Felícia Fuster

Urban Shadows 01

«Urban Shadows» (Ombres urbanes),
de Silvano Constanzo


Exposició
Del 7 d'abril al 24 de juny de 2016

Fundació Felícia Fuster
Carrer Camps i Fabrés, 3-11, Barcelona


     El dijous 7 d'abril de 2016 es presentà a l’espai de la Fundació Felícia Fuster l’exposició Urban Shadows (Ombres urbanes), obra de l’artista italià Silvano Constanzo.

     Aquesta mostra se centra particularment en una sèrie de fotografies on l’artista juga amb gran subtilesa amb les formes i matisos de l'espai urbà. El treball de comissariat i la presentació són a càrrec de Pilar Parcerisas.

     Silvano Costanzo (Alessandria, 1948) és artista, periodista, escriptor, historiador i dramaturg. La seva recerca artística és el reflex d'aquests amplis i eclèctics interessos culturals. Costanzo duu a terme el seu treball creatiu amb molta llibertat, emprant una gran varietat de mitjans expressius que van des de la pintura al ready made, passant pel vídeo, la fotografia o la performance. Ha exposat a diverses galeries i institucions de Roma, París, Londres, Lisboa, Sant Petersburg, entre d’altres, i ara a Barcelona.

Urban Shadows 02

     Ombres urbanes és un treball fotogràfic de recerca sobre la ciutat: el que amaga, el que revela, el que reflecteix. La fotografia esdevé el mirall del seu moviment, és el testimoni d'una constel·lació d'imatges superposades que contraposen la seva solidesa i monumentalitat al pas efímer de la seva gent.

     Silvano Costanzo en diu fantasmes de la ciutat, ombres que transiten contínuament, que no deixen petjada, només un lleu testimoni del seu trànsit. Cartells, aparadors i persones es confonen amb palaus, catedrals, monuments i presències fugisseres. El resultat és un encreuament d'espais i de temps. Espais urbans no identificats i presències que escenifiquen un pas temporal. Només la fotografia és capaç de donar aquesta mirada entre l'espai i l'instant, entre la realitat que exhibeix un aparador comercial i el vidre que el separa de l'exterior. Estètica de la transparència en dos mons: l'interior i l'exterior en un mateix pla.

     La sensibilitat de Silvano Costanzo ens apropa amb el color de les seves fotografies a la sofisticació del món urbà, a la seva realitat il·luminada i al fetitxisme del món de la mercaderia. En algunes fotografies l'enigma entre diverses realitats que hi conflueixen es resol amb nocturnitat.

     Hi ha un altre element a destacar i és l'alè femení que travessa les seves fotografies. A voltes és una presència imperceptible, a voltes hi és extremadament present. Podem citar com a exemple les fotografies Non guardarmi o Handmade, la primera amb una presència femenina manifesta amb un suggeridor rostre oriental i la segona amb el detall d'una mà.

     Silvano Costanzo assoleix uns efectes naturals sense utilitzar els recursos de la tècnica digital, però sí que en canvi empra superfícies i materials transparents i reflectants com vidres, plexiglàs i fil de niló. La seva llarga experiència com a fotògraf i periodista l'ha dotat de la visió i dels recursos tècnics necessaris per fer d'aquestes fotografies una obra única.

     El conjunt presentat a Barcelona pertany a una sèrie de 100 fotografies exposades prèviament a Torí, Londres, Moscou, París, Roma, Lisboa, Berlín i Sant Petersburg, així com a diverses ciutats russes. Aquest treball que començà el 2010 ha assolit ara la seva maduresa.

     Aquesta exposició a Barcelona constitueix un intercanvi amb el Spaziobianco de Torí, de manera que l'exposició Haikus visuals de Felícia Fuster, presentada prèviament als espais de la seva Fundació es dóna a conèixer en aquest espai torinès fins al juny.

Pilar Parcerisas
Comissària de l’exposició Urban Shadows


     Hi ha ombres, fantasmes, que deambulen per la ciutat. Hi són per un dia, una setmana, un mes, i després desapareixen. Per sempre. Fins i tot, se'n van de la nostra memòria. Ombres Urbanes dóna testimoni de la seva presència, revela la seva vida secreta i ens mostra que les imatges, "a banda i banda del mirall", poden fondre's i coexistir.

Urban Shadows 03


Culturàlia


Referència:
Culturàlia.
«Urban Shadows» (Ombres urbanes), de Silvano Constanzo
Lo Càntich. N.31. Hipèrbole, 2016.
Abril - Agost, 2016
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 31>
EAN: 9772014303002 31>
ISSN 2014-3036-N.31

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]