"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«La història republicana és la nostra història»

Per: Sílvia Romero i Olea

Grup de dones republicanes

La història republicana és la nostra història


14 d’abril de 2016:
85è Aniversari de la Proclamació de la Segona República
i
Homenatge a Maria Salvo


     Dijous 14 d’abril de 2016 es commemorava el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República, i des del Grup Promotor de l’Antiga Presó de Dones de les Corts van voler retre homenatge a l’expresa política Maria Salvo Iborra. L’acte estava organitzat per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona, i pel Centre de Recerca Polis de la Facultat de Belles Arts de la mateixa Universitat.

     El lloc de trobada dels participants es va situar a la cruïlla del carrer Joan Güell amb l’Avinguda Diagonal, on no fa gaires mesos es va col·locar un pal informatiu que rememora la ubicació de la Presó de Dones de les Corts i la direcció, a tot just 8 quilòmetres, cap al Camp de la Bota. Però cal afegir que, més enllà d’aquesta funció memorística i informativa, i tal com hom va apuntar durant els posteriors parlaments, aquest senyal t’obliga a evocar aquelles dones empresonades i a plantejar-te els seus pensaments i sentiments sabent que, aquell espai d’execució, era tan a prop. Malauradament, onze d’elles van perdre la vida al Camp de la Bota.

Pal informatiu

     Des d’aquesta cruïlla els participants van baixar pel carrer Joan Güell per dirigir-se a una de les façanes laterals dels grans magatzems que, en l’actualitat, ocupen el solar de l’antiga Presó de Dones. Allà, davant la placa que fa escassa referència a aquestes instal·lacions, una placa que vol amagar molt més que no pas allò que pretén reivindicar, Anna Maria Batalla, filla d’Anna Solà (presa de les Corts), va llegir l’article del 18 d’abril de 1938 que la seva mare, en nom de la Unió de dones de Catalunya, va publicar al diari El Dia per encoratjar a totes les dones manresanes a treballar per ajudar els combatents. Article, per altra banda, que es va convertir en una de les proves més contundents per a la seva condemna.

Anna Maria Batalla

     Després d’aquesta lectura els participants es van dirigir a la cruïlla dels carrers Joan Güell amb Europa, i aquí, davant de l’Espai de Memòria provisional Dones/Presó, va tenir lloc l’acte d’homenatge a Maria Salvo Iborra, expresa política.

     Són diverses les persones que van participar en aquest homenatge, i totes elles van fer referència a la fortalesa i convicció de Maria Salvo a l’hora de defensar els ideals republicans i de llibertat. De la seva biografia se’n podrien escriure molts i molts llibres i se’n podria fer una pel·lícula.

     Detinguda a Madrid el 1941, va ingressar a la presó de Les Corts amb vint anys. El 1943 la van traslladar a la presó de Ventas (Madrid), i un any després la van jutjar i condemnar a trenta anys, dels quals en va complir setze. En l’actualitat té 96 anys i continua lluitant per les llibertats, els drets de les dones i la memòria democràtica. El 2003 va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona, el 2004 fou investida doctora honoris causa per la Universitat Politècnica de Catalunya, i el 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Maria Salvo       Maria Salvo 2016

     Ella, però, només té paraules de reconeixement vers les altres dones, totes aquelles que van ser les seves companyes de lluita i penúria. Algunes, com hem indicat més amunt, tràgicament executades al Camp de la Bota. Maria Salvo només té paraules de reconeixement i sempre, sempre, vénen acompanyades del seu sincer “gràcies”.

     Però ara ens toca a nosaltres i, des d’aquestes línies, la conclusió és: gràcies, Maria, per la teva força i per mantenir viva la memòria.


«La història republicana és la nostra història»
Sílvia Romero i Olea
Sílvia Romero i Olea


Referència:
Romero i Olea, Sílvia.
«La història republicana és la nostra història»
Lo Càntich. N.31. Hipèrbole, 2016.
Abril - Agost, 2016
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 31>
EAN: 9772014303002 31>
ISSN 2014-3036-N.31

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]