"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«No és la derrota, sinó el vent»

Jesús M. Tibau

Onada edicions

No és la derrota, sinó el vent (Jesús M. Tibau)

No és la derrota, sinó el vent

Jesús M. Tibau

Onada edicions
Maremàgnum, 14
144 pàgines - Mides: 20 x 12 cm
Data primera edició: Març del 2016
ISBN: 978-84-16505289


Sinopsi

     No és la derrota, sinó el vent és un volum farcit de propostes que parteixen de fets quotidians, com trobar-se un calcetí en mig d’un carrer. L’autor en té prou amb aquest context per establir un joc literari amb els lectors en un llibre adreçat a un segment jove que se sentirà fascinat pels trenta-cinc contes que protagonitzen el vent, un gat i un gos que lluiten, una parella que discuteix, un pirata coix, una fada en pràctiques, un moixó enginyós… personatges que habiten el recull en un exercici “per mirar el món amb altres ulls, per qüestionar-nos allò que ens envolta, per posar-nos a la pell de l’altre i, per tant, per a estimar”, com ell mateix comenta. El llibre, editat per Onada edicions, estarà a les llibreries a finals de març o principis d’abril, i se sumarà a altres títols d’aquest autor que, des de Tortosa, contempla la paraula com un epicentre vital.


Jesús M. Tibau

L'autor

     Jesús M. Tibau, natural de Cornudella de Montsant i tortosí per amor, és especialista en relats breus, i no cedeix en el seu intent de viure del “cuento”, com ara els que es troben als reculls Tens un racó dalt del món, Postres de músic, El vertigen del trapezista, Una sortida digna, I un cop de vent els despentina i El noi del costat del padrí. També ha escrit un parell de dietaris i de poemaris. Entre altres, ha obtingut el Premi Marian Vayreda, el Premi de Narrativa Ribera d'Ebre per la seva primera novel·la, i el Premi Blocs Catalunya pel seu blog "Tens un racó dalt del món", que proporciona nom al programa de televisió que presenta a Canal 21 de les Terres de l’Ebre. Coordina el Club de Lectura de Tortosa i organitza les Jornades literàries de Cornudella de Montsant. El 2013 va rebre el premi Mèrit de les Lletres Ebrenques a Amposta. Li agrada llegir els seus contes amb el recital "Relats a recer d’una guitarra".

Per a mi la literatura ha de contenir dosis de bellesa i emoció, i tot plegat deu fer-nos reflexionar. En el meu cas, aquesta emoció sovint la trobo en les petites coses, en els gestos senzills i quotidians.

Jesús M. Tibau


Tast de "Reciclatge",
dins No és la derrota, sinó el vent,
de Jesús M. Tibau
(Cortesia d'Onada edicions)

     Dóna una puntada de peu a una ampolla de plàstic per necessitat de jugar, de xutar alguna cosa. En ser un objecte irregular i volàtil, la seva trajectòria és imprevisible. A rodolons, l’ampolla es veu frenada en topar amb un mitjó que ha caigut de vés a saber on. Fa cara de trist i té ratlles de dos colors; li recorda una titella que actuà l’estiu passat durant les festes del barri i que anava vestida igual. Se’n recorda perfectament. Van donar caramels, i durant l’actuació ell en llepava un amb gust de taronja, i la titella corria cap a la dreta davant d’una bruixa vella i lletja, i minuts després, corrien a l’inrevés, amb la titella armada d’un gran garrot perseguint la bruixa, i tothom reia, i aplaudia. I es va abaixar el teló.

     Plega el mitjó, i se’l posa a la butxaca. No li dirà a ningú; serà la seva joguina secreta.

     La màgia ressuscita.



'No és la derrota, sinó el vent (Jesús M. Tibau)'
"No és la derrota, sinó el vent"
Jesús M. Tibau



Culturàlia


Referència:
«No és la derrota, sinó el vent»
Jesús M. Tibau
Lo Càntich. N.30. Circumloqui, 2016.
Gener - Març, 2016
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 30>
EAN: 9772014303002 30>
ISSN 2014-3036-N.30

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]