"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«INÈDITS»
Revista de creació literària

Núm. 7 - Especial biblioteques - Gener 2016

INÈDITS - Revista de creació literària - Núm. 7 - Gener 2016

INÈDITS

Revista de creació literària
Núm. 7 - Especial biblioteques - Gener 2016


https://ineditsrevista.wordpress.com/2016/01/11/inedits-num-7-especial-biblioteques-gener-2016/


Editorial

Iniciem el 2016 amb un número especial de la revista dedicat a les Biblioteques. En aquesta ocasió publiquem cinc contes: les cinc històries seleccionades en el nostre “Concurs INÈDITS 2015 – Biblioteques”. Val a dir que la participació en la convocatòria va ser exitosa, cosa per la qual no tanquem les portes a convocar un nou certamen aquests propers mesos.

En el primer conte que us presentem se’ns planteja una qüestió: ¿què ocorreria si un usuari de biblioteca, després de mort, es quedés deambulant per allà per recordar les plàcides, interessants i divertides estones que ha passat entre aquelles parets, envoltat de tal infinitat de llibres? La resposta ens la mostra l’artista M. Jesús Royo, amb una il·lustració elaborada amb tècnica pintura digital, on podem veure la feliç dansa de dos dels personatges de la història que trobem en el conte Adéu, Caterina!, de Maria Victòria Lovaina.

I ja que ens plantegem preguntes, passem al següent conte i pensem en quantes històries no queden atrapades entremig dels passadissos d’una biblioteca. Històries reals, no només les que s’arrauleixen dins les pàgines dels llibres. Aquesta és la proposta que ens planteja Enric Bassegoda amb el seu conte Finestres que aturen la foscor. La il·lustració és de Carla Soza i ens trasllada cap a aquests passadissos ordenats i silenciosos, farcits de prestatgeries i habitats pels llibres.

Continuem passant pàgines i llegint… Hi ha frases que, de tant usar-les, poden arribar a perdre força. Però això mai no passarà amb la sentència “la lectura ens farà lliures”. I si no les teniu totes, endinseu-vos en el conte d’Alícia Gili, La presó de llibres, i comproveu-ne la veracitat. La il·lustració de Sofia Gómez exposa l’al·legoria entre el món real i la llibertat que ens ofereix el món de la lectura.

I és que els lletraferits, els lectors voraços, tendim a recrear en el nostre món de ficció la vida que no trobem en la realitat. I la protagonista de Silenci de dames, de M. Rosa Dachs, no sols fa això, sinó que s’amaga conscientment i se sent propera als personatges de les històries que llegeix. Sobretot en descobrir una part del seu passat que no hauria volgut conèixer. La il·lustració de Lu Garriga emmarca l’ambient recollit de les biblioteques alhora que incideix, amb un clar simbolisme, en aquest silenci que s’esmenta en el títol.

I ja per acabar, penseu en les trobades que fem sovint els lectors per comentar les històries llegides. Però… què passaria si un dia diversos protagonistes d’alguns dels llibres més coneguts, coincidissin en un mateix paratge? Aquesta és la proposta que ens planteja Ignasi Carbonell en el seu conte Una nit d’insomni. La il·lustració, de Dolors Mas, ens mostra aquests personatges vinguts de novel·les ben diferents.

Des d’Inèdits desitgem que gaudiu tant com nosaltres de la lectura d’aquests contes.

Equip editorial


'INÈDITS - Revista de creació literària - Núm. 7 - Especial biblioteques - Gener 2016'
INÈDITS
Revista de creació literària
Núm. 7 - Especial biblioteques - Gener 2016



Culturàlia


Referència:
Culturàlia.
«INÈDITS»
Revista de creació literària
Núm. 7 - Especial biblioteques - Gener 2016

Lo Càntich. N.30. Circumloqui, 2016.
Gener - Març, 2016
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 30>
EAN: 9772014303002 30>
ISSN 2014-3036-N.30

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]