"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«El noi del costat del padrí»

Jesús M. Tibau

Cossetània Edicions

El noi del costat del padrí (Jesús M. Tibau)

El noi del costat del padrí

Jesús M. Tibau

Cossetània Edicions
Col·lecció: Notes de color, 66
112 pàgines - Rústica amb solapes
ISBN: 978-84-9034-196-4


Jesús M. Tibau

     Natural de Cornudella de Montsant i tortosí d'adopció, Jesús M. Tibau és especialista en relats breus, i no cedeix en el seu intent de "viure del cuento", com ara els que es troben als reculls El vertigen del trapezista, Una sortida digna o I un cop de vent els despentina. Entre altres, ha obtingut el premi Marian Vayreda de Narrativa i el Premi Blocs Catalunya pel seu blog "Tens un racó dalt del món", que també dóna nom al programa de televisió que presenta a Canal 21 de les Terres de l'Ebre. El 2013 va rebre el premi Mèrit de les Lletres Ebrenques a Amposta. Li agrada llegir els seus contes amb el recital Relats a recer d'una guitarra.

     Dels vuit llibres publicats per l'autor, aquest ja és el sisè recull de contes; la qual cosa demostra el seu idil·li amb el gènere. La seva capacitat per la síntesi, per concentrar emocions en poques línies, arriba al límit amb els nanocontes, textos d'un parell de línies amb què arrodoneix aquest recull.

     El noi del costat del padrí és el títol del primer conte, i s'hi troba un dels seus primers personatges més habituals; anònim, secundari, senzill, aparentment sense importància, però que amaga grans dosis d'humanitat i tendresa.

El noi del costat del padrí
Jesús M. Tibau

     Em dic Joan, com el padrí, i aquest lligam nominal, unit al de la sang, ha fet que sempre em miri l'única foto que en conservo amb un afecte especial. Me la va regalar el pare quan vaig fer quaranta anys, com una mena de testimoni generacional. Sabia que em faria il·lusió, perquè quan era petit sempre li demanava que me l'ensenyés i, de tant en tant, anava a la calaixera del seu quarto a mirar-la d'amagat. M'atreia, potser pel blanc i negre, tirant a gris, per la data escrita al darrere amb cal·ligrafia tremolosa (1927), pel desdibuixat fons de la plaça del poble amb els porxos, les persianes abaixades i els xiquets que havien deixat de córrer per parar atenció al fotògraf… I pel noi del costat del padrí, que li passa una mà per l'espatlla. Mon pare mai ha sapigut qui era, i ma mare, que té més memòria per a aquestes coses, tampoc; per això sempre li hem dit així: el noi del costat del padrí.

(Fragment. Cortesia de Cossetània Edicions)


'El noi del costat del padrí (Jesús M. Tibau)'
"El noi del costat del padrí"
Jesús M. Tibau



Culturàlia


Referència:
«El noi del costat del padrí»
Jesús M. Tibau
Lo Càntich. N.26.
Gener - Març, 2015
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 26>
EAN: 9772014303002 26>
ISSN 2014-3036-N.26

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]