"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«Mirar enrere és imprescindible»

Per: Sílvia Romero i Olea
Sílvia Romero i Olea

«Mirar enrere és imprescindible»

Presentació de l'exposició:
"Quanta guerra... Dones i Guerra Civil"

Espai Expositiu Les Corts


Targetó de la Presentació

Mirar enrere és imprescindible


Espai Expositiu Les Corts
Del 10/9 al 28/11 de 2014


     Dins el marc de la Festa Major de Les Corts, aquest divendres, 3 d'octubre de 2014, s'ha celebrat, a la Seu del Districte de Les Corts, la presentació de l'exposició "Quanta guerra... Dones i Guerra Civil". Una mostra que romandrà oberta fins al 28 de novembre. És obvi que un títol com aquest pot despertar gairebé de forma automàtica un clar referent literari: Quanta, quanta guerra, de Mercè Rodoreda. Una obra críptica i farcida de simbolismes on la idea de la guerra és latent al llarg de tota la narració, a pesar que de batalles, en si, no n'hi ha cap.

"Me'n vaig anar de casa per veure pobles, per conèixer gent i perquè la meva mare m'havia avorrit... i res no hauria pogut aturar-me. I també per anar a fer la guerra; tot i que l'he vista de la vora no puc dir que l'hagi viscuda perquè tant com he pogut n'he anat fugint."

Quanta, quanta guerra, de Mercè Rodoreda

     Personalment, he de dir que ignoro si el sentit del títol de l'exposició pretenia establir aquesta correlació de significats entre el material de l'exposició i la novel·la esmentada, però sigui com sigui considero que ha estat una tria molt encertada.

     En el mateix acte també tenia lloc la presentació del llibre Les Corts i la preservació de la memòria històrica, de Daniel Venteo.

Les Corts i la preservació de la memòria històrica (Daniel Venteo)

     En primer lloc ha pres la paraula l'Arxiver en cap de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Borràs, que s'ha referit a la creació el 1988 de la Xarxa d'Arxius de Districte tot explicant-nos la història prèvia dels arxius i l'evolució del projecte.

     Per la seva banda l'autor del llibre, Daniel Venteo, s'ha adreçat al nombrós públic assistent tot comentant que l'exposició i el llibre són dues iniciatives culturals bessones, fruit d'anys de recerca duta a terme per diversos grups de treball amb una mateixa finalitat: la recuperació de la memòria històrica. En aquest sentit ha citat unes paraules de Ramon Alberch, l'anterior Arxiver en cap: "Vinculat molt estretament al valor de la memòria trobem el valor d'identitat." I ja referint-se al llibre ha destacat la qualitat artística del treball d'Eva Guillamet, fotògrafa que ha col·laborat en aquesta edició.

     Mercè de la Torre, membre de la Taula de dones de Les Corts, ha agraït el guiatge de la historiadora i curadora de l’exposició, Isabel Segura, per com ha conduït l'equip de dones de Les Corts que han treballat en aquesta recerca de documentació, no només amb els arxius personals, sinó també amb els municipals. Mercè de la Torre ha assegurat que el passat ens espera sempre, confiant que algú el desperti atrapat per la necessitat de saber. Referint-se a la presó de dones de Les Corts ha reclamat la necessitat d'un monument per homenatjar el col·lectiu de dones que van patir l'empresonament entre aquelles quatre parets. I ha tancat el seu parlament sentenciant que mirar endavant és important, però mirar enrere és imprescindible.

Anna Maria Batalla
Anna M. Batalla davant la fotografia de la seva mare, Anna Solà,
que va estar tancada a la Presó de dones de Les Corts


     La Regidora de Dona i Drets Civils, Francina Vila, ha lloat la feina duta a terme per l'equip de dones de Les Corts que ha col·laborat en el projecte i l'ha fet possible, i ha esmentat el nom de moltes dones que al llarg de la història han tingut un paper destacat però de les quals no ens n'ha arribat gaire notícia. Ha acabat concloent que gràcies a aquestes tasques de recerca se les pot traure del silenci i l'anonimat.

Quanta guerra...

     Finalment Antoni Vives, Regidor del Districte de Les Corts, ha agafat de nou el tema de la presó de dones i ha reiterat la necessitat de reivindicar-la. Perquè segons ell, malgrat que en aquests moments ja existeix una placa commemorativa ubicada en el lloc on es trobava l'edifici, les mateixes característiques d'aquesta placa indiquen fins a quin punt potser, a algú, li fa vergonya recordar el que va haver-hi en aquell espai: una presó infausta.

     Per acabar, voldria tancar aquesta crònica tot agafant com a citació unes paraules que ens ha adreçat Mercè de la Torre i que resumeixen l'esperit de l'exposició, el llibre, i tota la intensa tasca que hi ha al darrere: "Mirar endavant és molt important, però mirar enrere és imprescindible."


Sílvia Romero i Olea
Octubre, 2014


Referència:
Romero i Olea, Sílvia.
«Mirar enrere és imprescindible»
Lo Càntich. N.25. Interludi, 2014.
Octubre - Desembre, 2014
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 25>
EAN: 9772014303002 25>
ISSN 2014-3036-N.25


Lo Càntich - Número 25 - Interludi, 2014
Lo Càntich - Número 25
Interludi, 2014

http://www.locantich.cat/2014/12/lo-cantich-numero-25-interludi-2014.html


Lo Càntich - Número 25 - Lectures
lectures

1 [ Comentar aquesta entrada ]:

Electronica Hispalis ha dit...

Els descendents de totes les persones que van ser injustament condemnades i altres assassinades mai podrem oblidar aquestes injustícies, només demanem justícia i reparació dels danys causats per aquests governs feixistes i assassins, Salut i Llibertat

Pepe Cascales, Sevilla

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]