"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«Un artista del trapezi»
(Ein Trapezkünstler)

Franz Kafka

Traducció:  Mijail Sokolov - Emili Coberta
Il·lustració:  Alfonso de Olivares

Trapezista (Alfonso de Olivares)

Un artista del trapezi


     Un artista del trapezi —com és conegut, aquest art que es practica a la part alta de les cúpules dels grans teatres de varietats és un dels més difícils entre tots els assolibles per l'home— havia organitzat la seva vida de tal manera, primer a la recerca de la perfecció i més tard per costum que s'havia convertit en tirànic, que mentre treballava a la mateixa empresa es mantenia dia i nit al trapezi. Totes les seves necessitats, per altra banda molt petites, eren satisfetes per altres funcionaris que es rellevaven a intervals i vigilaven des de sota. Tot allò que necessitava li pujaven i baixaven en cistells construïts per al cas. Amb aquesta manera de viure no sorgien dificultats amb la resta del món; només resultava una mica molest durant els altres números del programa, perquè com no es podia amagar que havia de quedar-se allà dalt, tot i que romania quiet, sempre algunes mirades del públic es desviaven cap a ell. Però els directors li perdonaven, perquè era un extraordinari artista, irreemplaçable. A més, era conegut que no vivia així voluntàriament i que únicament d'aquella manera podia mantenir-se en exercici constant i preservar l'extrema perfecció del seu art.

     A més, allà dalt s'estava molt bé, i quan arribava el bon temps s'obrien les finestres laterals que corrien al voltant de la cúpula i penetrava l'aire fresc i el sol poderós irrompia en la sala fosca, era fins i tot bell. Per descomptat, el seu tracte humà era molt restringit. Alguna vegada pujava per l'escala d’ascensió algun col·lega gimnasta, s'asseia al seu costat en el trapezi, recolzant-se l'un a la corda de la dreta, i l'altre a la de l'esquerra, i xerraven llargament. O bé els treballadors que reparaven el sostre intercanviaven amb ell algunes paraules a través d'una claraboia o l'electricista que comprovava l'enllumenat d'emergència, a la galeria superior, li cridava alguna paraula respectuosa, tot i que poc comprensible. En cas contrari, tot era tranquil·litat al seu voltant. Alguna vegada un empleat que errava cansadament a les hores de la migdiada pel teatre buit, aixecava la vista a l'altura, on el trapezista s'exercitava en el seu art o descansava sense adonar-se que era observat.

     Així, l'artista del trapezi podia viure sense ser molestat, tret dels inevitables viatges d'un lloc a un altre, que eren extremadament molestos per a ell. És cert que l'empresari tenia cura que aquest sofriment no es prolongués innecessàriament: pels desplaçaments es feia servir un automòbil de carreres que corria, en les hores primerenques del matí, pels carrers deserts, amb la velocitat màxima, però sens dubte massa lenta per a la seva nostàlgia del trapezi; en el ferrocarril disposava d'un departament per a ell sol, en la xarxa dels equipatges, en el qual l'artista del trapezi trobava una substitució mesquina, però d'alguna manera equivalent, a la seva manera de viure. El trapezi ja es trobava al teatre molt abans de la seva arribada, quan encara no s'havien tancat les taules ni col·locat les portes. Però, per a l'empresari, l'instant més feliç era aquell en el qual el trapezista recolzava el peu a la corda de pujada i en un tres i no res s'enfilava de nou sobre el trapezi.

     Malgrat totes aquestes precaucions, els viatges pertorbaven greument els nervis del trapezista, de manera que, per molt afortunats que fossin econòmicament per a l'empresari, sempre li resultaven penosos.

     En una ocasió, quan viatjaven, l'artista en la xarxa dels portaequipatges com somiant, i l'empresari recolzat a la cantonada de la finestra del davant, llegint un llibre, l'home del trapezi li va parlar en veu baixa. I li va dir, mossegant-se els llavis, que en endavant necessitava per a la gimnàstica, no un trapezi, com havia estat fins ara, sinó dos, dos trapezis, l'un enfront de l'altre. L'empresari va accedir de seguida. Però el trapezista, com si volgués mostrar que l'acceptació de l'empresari no tenia més importància que la seva oposició, va afegir que mai més, en cap altra ocasió, faria gimnàstica únicament sobre un trapezi. Semblava horroritzat davant la idea que allò pogués esdevenir-li alguna vegada. L'empresari, observant l'artista, va mostrar, vacil·lant, la seva conformitat. Dos trapezis són millor que un de sol. A més, els nous trapezis serien més variats i vistosos. El trapezista, però, es va posar a plorar de sobte. L'empresari, profundament espantat, es va aixecar d'un salt i li va preguntar què li passava, i com no va rebre cap resposta, va pujar al seient, i el va acariciar i abraçar i va estrènyer la cara contra la seva, fins a sentir les llàgrimes del trapezista. Després de moltes preguntes i paraules aduladores, el trapezista va exclamar, sanglotant: "Amb una barra a les mans únicament, com podria viure jo!". Llavors, ja va resultar molt fàcil per a l'empresari consolar el trapezista. Li va prometre que a la primera estació telegrafiaria perquè instal·lessin el segon trapezi; i es va retreure a si mateix la crueltat d'haver deixat l'artista treballar durant tant de temps només amb un sol trapezi, i li va donar les gràcies i el va elogiar molt per haver-li fet conscient de l'error. D'aquesta forma va poder l'empresari tranquil·litzar el trapezista i va tornar al seu racó. En canvi, ell no es trobava tranquil; amb gran ansietat mirava furtivament, per sobre del llibre, el trapezista. Si aquells pensaments havien començat a turmentar-lo, podrien ja cessar del tot? No seguirien augmentat? No posarien en perill la seva vida? I l'empresari, alarmat, va creure veure en aquell somni, aparentment tranquil, amb el qual havien acabat els plors, com començava a dibuixar-se la primera arruga sobre front llis i infantil de l'artista del trapezi.


Franz Kafka
(Praga, Imperi Austrohongarès, actualment Txèquia, 1883 - Kierling, Àustria, 1924)
«Un artista del trapezi»


Il·lustració:
Trapezista (Alfonso de Olivares)
"Trapezista"
Alfonso de Olivares
(Hernani, País Basc, 1898 - Madrid, 1936)


Traducció:
Mijail Sokolov - Emili Coberta
«Un artista del trapezi»
de l'obra:

«Ein Trapezkünstler»

Franz Kafka

     Ein Trapezkünstler — bekanntlich ist diese hoch in den Kuppeln der großen Varietebühnen ausgeübte Kunst eine der schwierigsten unter allen, Menschen erreichbaren — hatte, zuerst nur aus dem Streben nach Vervollkommnung, später auch aus tyrannisch gewordener Gewohnheit sein Leben derart eingerichtet, daß er, so lange er im gleichen Unternehmen arbeitete, Tag und Nacht auf dem Trapeze blieb. Allen seinen, übrigens sehr geringen Bedürfnissen wurde durch einander ablösende Diener entsprochen, welche unten wachten und alles, was oben benötigt wurde, in eigens konstruierten Gefäßen hinauf- und hinabzogen. Besondere Schwierigkeiten für die Umwelt ergaben sich aus dieser Lebensweise nicht; nur während der sonstigen Programmnummern war es ein wenig störend, daß er, wie sich nicht verbergen ließ, oben geblieben war und daß, trotzdem er sich in solchen Zeiten meist ruhig verhielt, hie und da ein Blick aus dem Publikum zu ihm abirrte. Doch verziehen ihm dies die Direktionen, weil er ein außerordentlicher, unersetzlicher Künstler war. Auch sah man natürlich ein, daß er nicht aus Mutwillen so lebte, und eigentlich nur so sich in dauernder Übung erhalten, nur so seine Kunst in ihrer Vollkommenheit bewahren konnte.

     Doch war es oben auch sonst gesund, und wenn in der wärmeren Jahreszeit in der ganzen Runde der Wölbung die Seitenfenster aufgeklappt wurden und mit der frischen Luft die Sonne mächtig in den dämmernden Raum eindrang, dann war es dort sogar schön. Freilich, sein menschlicher Verkehr war eingeschränkt, nur manchmal kletterte auf der Strickleiter ein Turnerkollege zu ihm hinauf, dann saßen sie beide auf dem Trapez, lehnten rechts und links an den Haltestricken und plauderten, oder es verbesserten Bauarbeiter das Dach und wechselten einige Worte mit ihm durch ein offenes Fenster, oder es überprüfte der Feuerwehrmann die Notbeleuchtung auf der obersten Galerie und rief ihm etwas Respektvolles, aber wenig Verständliches zu. Sonst blieb es um ihn still; nachdenklich sah nur manchmal irgendein Angestellter, der sich etwa am Nachmittag in das leere Theater verirrte, in die dem Blick sich fast entziehende Höhe empor, wo der Trapezkünstler, ohne wissen zu können, daß jemand ihn beobachtete, seine Künste trieb oder ruhte.

     So hätte der Trapezkünstler ungestört leben können, wären nicht die unvermeidlichen Reisen von Ort zu Ort gewesen, die ihm äußerst lästig waren. Zwar sorgte der Impresario dafür, daß der Trapezkünstler von jeder unnötigen Verlängerung seiner Leiden verschont blieb: für die Fahrten in den Städten benützte man Rennautomobile, mit denen man, womöglich in der Nacht oder in den frühesten Morgenstunden, durch die menschenleeren Straßen mit letzter Geschwindigkeit jagte, aber freilich zu langsam für des Trapezkünstlers Sehnsucht; im Eisenbahnzug war ein ganzes Kupee bestellt, in welchem der Trapezkünstler, zwar in kläglichem, aber doch irgendeinem Ersatz seiner sonstigen Lebensweise die Fahrt oben im Gepäcknetz zubrachte; im nächsten Gastspielort war im Theater lange vor der Ankunft des Trapezkünstlers das Trapez schon an seiner Stelle, auch waren alle zum Theaterraum führenden Türen weit geöffnet, alle Gänge freigehalten – aber es waren doch immer die schönsten Augenblicke im Leben des Impresario, wenn der Trapezkünstler dann den Fuß auf die Strickleiter setzte und im Nu, endlich, wieder oben an seinem Trapeze hing.

     So viele Reisen nun auch schon dem Impresario geglückt waren, jede neue war ihm doch wieder peinlich, denn die Reisen waren, von allem anderen abgesehen, für die Nerven des Trapezkünstlers jedenfalls zerstörend.

     So fuhren sie wieder einmal miteinander, der Trapezkünstler lag im Gepäcknetz und träumte, der Impresario lehnte in der Fensterecke gegenüber und las ein Buch, da redete ihn der Trapezkünstler leise an. Der Impresario war gleich zu seinen Diensten. Der Trapezkünstler sagte, die Lippen beißend, er müsse jetzt für sein Turnen, statt des bisherigen einen, immer zwei Trapeze haben, zwei Trapeze einander gegenüber. Der Impresario war damit sofort einverstanden. Der Trapezkünstler aber, so als wolle er zeigen, daß hier die Zustimmung des Impresario ebenso bedeutungslos sei, wie es etwa sein Widerspruch wäre, sagte, daß er nun niemals mehr und unter keinen Umständen nur auf einem Trapez turnen werde. Unter der Vorstellung, daß es vielleicht doch einmal geschehen könnte, schien er zu schaudern. Der Impresario erklärte, zögernd und beobachtend, nochmals sein volles Einverständnis, zwei Trapeze seien besser als eines, auch sonst sei diese neue Einrichtung vorteilhaft, sie mache die Produktion abwechslungsreicher. Da fing der Trapezkünstler plötzlich zu weinen an. Tief erschrocken sprang der Impresario auf und fragte, was denn geschehen sei, und da er keine Antwort bekam, stieg er auf die Bank, streichelte ihn und drückte sein Gesicht an das eigene, so daß es auch von des Trapezkünstlers Tränen überflossen wurde. Aber erst nach vielen Fragen und Schmeichelworten sagte der Trapezkünstler schluchzend: "Nur diese eine Stange in den Händen – wie kann ich denn leben!" Nun war es dem Impresario schon leichter, den Trapezkünstler zu trösten; er versprach, gleich aus der nächsten Station an den nächsten Gastspielort wegen des zweiten Trapezes zu telegraphieren; machte sich Vorwürfe, daß er den Trapezkünstler so lange Zeit nur auf einem Trapez hatte arbeiten lassen, und dankte ihm und lobte ihn sehr, daß er endlich auf den Fehler aufmerksam gemacht hatte. So gelang es dem Impresario, den Trapezkünstler langsam zu beruhigen, und er konnte wieder zurück in seine Ecke gehen. Er selbst aber war nicht beruhigt, mit schwerer Sorge betrachtete er heimlich über das Buch hinweg den Trapezkünstler. Wenn ihn einmal solche Gedanken zu quälen begannen, konnten sie je gänzlich aufhören? Mußten sie sich nicht immerfort steigern? Waren sie nicht existenzbedrohend? Und wirklich glaubte der Impresario zu sehn, wie jetzt im scheinbar ruhigen Schlaf, in welchen das Weinen geendet hatte, die ersten Falten auf des Trapezkünstlers glatter Kinderstirn sich einzuzeichnen begannen.

ooO0Ooo


Referència:
Kafka, Franz.
«Un artista del trapezi».
(Ein Trapezkünstler)
Traducció: Sokolov, Mijail; Coberta, Emili.
Lo Càntich. N.24. Asíndeton, 2014
Juliol - Setembre, 2014
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 24>
EAN: 9772014303002 24>
ISSN 2014-3036-N.24


Lo Càntich - Número 24 - Asíndeton, 2014
Lo Càntich - Número 24
Asíndeton, 2014

http://www.locantich.cat/2014/10/lo-cantich-numero-24-asindeton-2014.html


0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]