"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«Quadern de mots»

Xarxa literària: blogs


Sílvia Romero i Olea
Xarxa literària: blocs (Sílvia Romero i Olea)

"Ens llevem, connectem el portàtil i ja hem obert una finestra al món: són els blocs. Diaris personals, viatges, notícies, comentaris diversos... però els que teixeixen la xarxa literària són els que ens parlen de llibres. Coneguem qui hi ha rere aquests blocs!"

Quadern de mots
Quadern de mots


     Tothom sap prou bé què és un quadern i, el tinguem en molta o poca estima segons allò que contingui o la manera com hagi arribat a les nostres mans, no deixa de ser un objecte. Però el Quadern de mots que ens proposa en aquest blog la Carme, la persona que hi ha al darrere, és molt més: va de fora endins, avança de l'exterior a l'interior. La citació que encapçala el blog, extreta de la novel·la Firmin, de Sam Savage, ja ens ho mostra clarament: "... vaig deixar que els llibres entressin dins dels meus somnis, i de vegades somniava que jo era dins els llibres..."

     Entrem, doncs, a Quadern de mots i somniem entre llibres.

Perfil de Quadern de mots

     1. Molt sovint m'agrada començar aquestes entrevistes amb una pregunta ben típica: quin és l'origen del blog. Tu ens ho expliques àmpliament en l'apartat "Quid" però, ¿ho podries resumir ara per als nostres lectors?

     En un primer moment el blog em proporcionava un lloc on guardar les impressions que em suggerien les lectures per poder-hi accedir còmodament i rellegir-les quan em fes falta. Però de seguida es va convertir en una eina que m'obria moltes altres portes a altres blogs, altres maneres de llegir o altres maneres d'entendre els llibres.

     2. Hi ha un altre tema que m'ha cridat l'atenció. Per la xarxa es poden trobar blogs literaris on es coneix la persona que el coordina i d'altres en què el o la conductora opten per l'anonimat i adopten un nick o pseudònim. En el teu cas el nom no apareix però tampoc no tens un pseudònim diferent al títol del blog: Quadern de mots. Ens podries fer cinc cèntims dels motius per plantejar-ho així?

     Quan vaig obrir el blog volia que es conegués ràpidament el nom de Quadern de mots i suposo que per això no em vaig plantejar cap altre nom per al nick. Ara, ja m'està bé Quadern de mots, encara que reconec que és una mica llarg. Hi ha qui opta per dir-me només Quadern o directament Carme. De fet, en el Facebook hi tinc Carme Quadern de mots. Podeu triar.

     3. I encara hi ha una altra qüestió que m'ha captivat, i és l'adopció del mussol, símbol de saviesa, com a logo o imatge del teu perfil o de Quadern de mots. Què et va dur a aquesta tria?

     Encara que com dius els mussols són símbol de saviesa jo no el vaig adoptar per això. Quan era adolescent, la meva àvia, per fer-nos una gràcia, a la meva germana i a mi, va començar a regalar-nos figuretes de mussols. Després me'ls vaig quedar i vaig continuar comprant-ne i col·leccionant-ne, en tinc una bona colla. Per al logo no volia posar una foto meva i vaig triar una cosa molt meva, un dels mussols que tinc penjats a casa com a logo identificatiu. La casualitat em va dur a Sant Quirze del Vallès, on es celebra cada any una concorreguda Fira de mussols.

     4. Passem ja a les ressenyes que hi publiques. No he calculat amb exactitud quantes entrades hi ha penjades al blog, però per la quantitat de noms d'autors dedueixo que és un nombre considerable i, per altra banda, Quadern de mots va néixer el gener de 2011. La pregunta és òbvia: quantes hores a la setmana, aproximadament, hi dediques?

     No t'ho sabria dir, estic connectada pràcticament tot el dia ja que treballo davant d'una pantalla. M'agrada seguir els altres blogs i llegir articles i ressenyes, posar-me al dia. També procuro llegir una estona cada dia. El que més m'ocupa són les ressenyes i reconec que últimament no trobo els bons moments per escriure'n, això que tinc una pila de llibres llegits i no ressenyats. No t'ho puc quantificar.

     5. Després de navegar i tafanejar per Quadern de mots la conclusió que en trec és que li tens una estima especial i tractes cada entrada amb molta cura. De fet cada ressenya consta d'un seguit d'apartats, en alguns casos habituals (títol, autor, editorial, guardons...) però en altres ben curiosos: "Amb quatre mots", "Recomanada per" i "Tastets". Ens podries explicar breument cadascuna d'aquestes seccions?

     Sí, he anat incorporant nous apartats per intentar fer les entrades més atractives. "Amb quatre mots" vull condensar molt breument què m'ha semblat el llibre i també és una manera de substituir la puntuació que feia servir abans. "Recomanada per" en alguns casos és una manera de donar les gràcies a qui m'ha aconsellat la lectura o a qui m'ha facilitat el llibre. "Tastest" és un recull molt personal d'aspectes que m'han cridat l'atenció mentre llegia i un lloc on recollir els mots que desconeixia o els que m'han captivat.

     6. També he observat que en l'apartat "Autors", a la columna de la dreta del blog, on indiques tots els escriptors i escriptores sobre els quals has llegit alguna obra i n'has parlat a Quadern de mots, rarament repeteixes noms. En la majoria de casos has ressenyat una sola novel·la, tot i que trobem autors amb dues o tres ressenyes i, el cas Lluïsa Forrellad, de qui has comentat cinc obres. Intentes oferir un ventall ampli d'autors i no repetir-los? O bé, dit d'una altra manera, ressenyes tot el que llegeixes o fas algun tipus de selecció de lectures abans de passar les teves impressions al blog?

     La tria de les lectures no és premeditada, sóc força impulsiva a l'hora d'escollir un llibre. Quan començo una lectura, però, de seguida sé si el llibre m'atraparà o no i els que no m'atrauen prou o no m'agraden els deixo, i per tant, no en parlo al blog.

     Sí, faig una selecció prèvia però en funció del meu gust lector no en funció de què he de ressenyar o no o de què he de posar en el blog. Tinc una bona pila de llibres que no he acabat per diferents motius, però per respecte als autors i als lectors que sí els hi han agradat no en parlo al Quadern.

     Crec que he llegit totes les novel·les que han publicat les germanes Forrellad, les vaig descobrir tard i em van interessar de seguida. Malgrat la llista d'autors en tinc molts pendents de llegir, ja que no sempre m'és fàcil accedir als llibres que m'interessen.

     7. Per tot això que em comentes dedueixo que sents molt teva una altra de les citacions que apareixen a Quadern de mots. Parlo de les paraules extretes del pròleg de la novel·la "Solitud", de Víctor Català: "Llegidor meu: la costum que tinc d'endreçar-te quatre mots explicatius al davant de tots mos llibres, si en altres podies judicar-la vici, és en aquest una necessitat." Realment tu també ho vius com una necessitat? Llegeixes pensant en la futura ressenya per al blog?

     Sí i no. Sí en el sentit que a hores d'ara tinc la necessitat de fer les ressenyes, malgrat la feina que em comporten. M'agrada recollir informació del llibre, llegir altres ressenyes i preparar la meva. N'aprenc molt, em dóna una nova visió de la lectura, m'enriqueix i em fa gaudir mentre la treballo. Les ressenyes em donen moltes satisfaccions i mentre en tingui ganes en seguiré fent.

     I no. No llegeixo ni trio els llibres en funció de la futura ressenya. Em guio per la meva intuïció o per alguna bona recomanació.

     8. Hi ha un altre apartat al blog que per a mi és una petita joia i ho lligaria amb la teva resposta a la pregunta cinc: "Mots". Podries explicar-nos què et va dur a crear un espai tan singular dins Quadern de mots i què pretens transmetre amb ell?

     M'agrada recollir mots. La majoria tenen connotacions molt personals, la sonoritat, el matís, la metàfora són el que posats en una frase em fan aturar la lectura i m'inviten a tornar-la a llegir o a veure el que l'autor m'està dient. Són sensacions molt personals. A vegades també recullo mots nous, que no els havia sentit ni llegit fins aleshores. També gaudeixo molt del lèxic que ara pràcticament està en desús, mots de pagès, d'oficis, meteorològics... mots molt locals, altres que gairebé no fem servir o estan en perill d'extinció.

     Aquesta collita, com dic jo, depèn molt del tipus de llibre, de l'autor i en alguns casos, de la traducció.

     9. El gener de 2011 vas inaugurar el blog i des de llavors et deus haver trobat amb més d'una anècdota divertida o curiosa. Ens en podries explicar alguna?

     Més que anècdotes són curiositats, com la del meu primer seguidor que va ser l'escriptor Llorenç Capdevila, de qui ja havia llegit algun llibre. Em va fer moltíssima il·lusió.

     O el fet de que em preguntin, sincerament, si hi ha traducció del llibre que acabo de ressenyar, cosa que dificulta la seva lectura a la gent que em segueix de fora de Catalunya. Això és una llàstima ja que impedeix que escriptors o llibres de casa es facin més visibles.

     10. Sí, realment és una llàstima. I bé, ja hem arribat al final de l'entrevista. Moltes gràcies, Carme, per atendre'm, i ara és el teu torn: vols afegir alguna cosa? Hi ha algun tema que hagi quedat en el tinter i que tu vulguis col·locar damunt la taula?

     Només donar-te les gràcies per pensar amb el meu Quadern de mots per incloure'l en les teves entrevistes.


Sílvia Romero i Olea

Xarxa literària: blogs
Xarxa literària: blogs



Referència:
Romero i Olea, Sílvia.
«Quadern de mots»
A: Xarxa literària: blogs
Lo Càntich. N.21. Aforisme, 2013
Octubre - Desembre, 2013
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 21>
EAN: 9772014303002 21>
ISSN 2014-3036-N.21


Lo Càntich - Número 21 - Aforisme, 2013
Lo Càntich - Número 21
Aforisme, 2013

http://www.locantich.cat/2013/12/lo-cantich-numero-21-aforisme-2013-lo.html


Lo Càntich - Número 21 - Lectures
lectures

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]