"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«Racó per llegir»
Xarxa literària: blocs


Sílvia Romero i Olea
Xarxa literària: blocs (Sílvia Romero i Olea)

"Ens llevem, connectem el portàtil i ja hem obert una finestra al món: són els blocs. Diaris personals, viatges, notícies, comentaris diversos... però els que teixeixen la xarxa literària són els que ens parlen de llibres. Coneguem qui hi ha rere aquests blocs!"

Racó per llegir
Racó per llegir


     Hom diu que els escriptors necessiten una habitació pròpia per dur a terme el seu ofici, però sovint ens oblidem que els lectors també precisen d'un espai propi, especial, per dedicar-se a la lectura. Aquest és el títol del bloc que avui us presento: Racó per llegir. I al seu darrere trobem la Núria Juanico.

Perfil de Racó per llegir - Núria Juanico

     1. El títol amb què ens presentes el teu bloc és clar i mostra a la perfecció la teva intencionalitat. Però em crida l'atenció la frase que hi col·loques com a subtítol, la citació d'en Jaume Cabré: "Jo sóc jo i les meves lectures". Fins a quin punt creus en aquestes paraules? Un llibre, una lectura, pot arribar a canviar o construir una persona?

     Crec que la lectura té el poder de fer créixer i modular una persona. Si més no en el meu cas, els llibres m'han influenciat força en la meva manera de ser i de veure la vida. Les grans obres proporcionen una experiència i una visió del món que enriqueix el lector. En bona part, les persones es defineixen per allò que llegeixen o que no llegeixen.

     2. A Racó per llegir ens indiques el teu nom i ens ofereixes algunes dades sobre la teva persona. Hi ha blocaires que, pel contrari, prefereixen mantenir-se en l'anonimat. Pressuposo que en inaugurar el teu propi bloc vas valorar aquestes opcions i vas prendre la teva decisió. Però, quina opinió tens sobre aquesta dualitat entre l'anonimat i l'autoria coneguda en el món dels blocs?

     Tant l'anonimat com l'autoria són dues opcions totalment respectables i, de fet, no crec que la identitat sigui un factor gaire rellevant dins el món virtual. La veritat és que ambdues alternatives tenen avantatges i inconvenients; l'anonimat et permet escriure amb llibertat absoluta i sense lligams, però és més complicat a l'hora d'atribuir-se les ressenyes. L'autoria, en canvi, és una opció més sincera i facilita la difusió si et vols donar a conèixer dins el món de la crítica literària, però també provoca que, quan signes una crítica, tothom sàpiga que l'has escrit tu i no te'n puguis amagar.

     3. Ja que parlem del moment en què vas optar per iniciar el teu propi bloc, i malgrat que en ell ja ens fas cinc cèntims sobre el tema, explica'ns què et va dur a tirar endavant aquest projecte i què pretenies aconseguir amb Racó per llegir.

     Racó per llegir va néixer com un espai per compartir les meves reflexions sobre les lectures, en un lloc que quedés per escrit i al qual tothom qui ho volgués hi pogués accedir. La meva intenció va ser, i segueix sent, crear un bloc que serveixi per orientar els lectors que busquen una lectura i alhora recollir les opinions d'aquells que ja se l'han llegit.

     4. Tornem a la breu biografia que ens ofereixes al bloc. Dius que col·labores a la plataforma virtual "Llibres per llegir". Quina és la teva participació en aquest espai?

     Escric algunes ressenyes de l'espai, a través dels llibres que ens fan arribar les editorials per incloure'ls dins el portal. A més, entrevisto autors i persones del món literari. També cobreixo rodes de premsa i esdeveniments relacionats amb la literatura.

     5. L'altre espai on col·labores és a la revista digital "Núvol". La pregunta aniria en el mateix sentit: quina és la tasca que desenvolupes en aquesta revista digital de cultura?

     A "Núvol" les meves col·laboracions s'han basat en les entrevistes que he fet a "Llibres per Llegir", i que "Núvol" ha incorporat en un intercanvi de continguts entre les dues plataformes. També he escrit alguns articles sobre literatura per a aquesta revista digital de cultura.

     6. Si tafanegem a la secció "Núvol d'autors" podrem comprovar que l'oferta d'escriptors i escriptores del teu bloc és àmplia i variada, així com els gèneres que comentes. Amb tot, hi ha alguns dels quals has fet dues, tres i fins i tot quatre entrades. Segueixes algun criteri de selecció específic a l'hora de publicar la ressenya al bloc? I per altra banda, hi ha algun escriptor o escriptora que puguis considerar que és el teu autor de capçalera?

     Procuro no excedir-me amb cap escriptor, perquè sóc conscient que la varietat aporta valor afegit al blog. Tot i això, és cert que tinc alguns autors predilectes com el Jaume Cabré, l'Eduard Márquez i el Quim Monzó. Ara bé, no sóc gaire partidària de fer gaires distincions entre escriptors, perquè considero que la majoria de lectures i els autors són recomanables en funció de la persona i del moment en què es vulgui llegir.

     7. Una altra secció que tens a Racó per llegir és la de "Categories", i en ella classifiques les lectures en funció de la valoració que els atorgues tot creant un escalat de puntuacions. Se't fa difícil establir una puntuació a més a més de la ressenya?

     Cada cop em costa més, perquè m'adono que la meva visió crítica sobre les lectures ha anat variant. És a dir, aquelles obres que fa un temps consideraria recomanables segurament avui dia els atorgaria una puntuació més aviat baixa, perquè el fet de consumir literatura m'ha comportat un canvi en el meu criteri. Tot i això, procuro establir una puntuació perquè crec que és una manera fàcil i ràpida per als lectors de saber si un llibre val la pena o bé si els farà perdre el temps.

     8. És evident que Racó per llegir no només presenta tot un seguit de ressenyes, sinó que rere aquestes lectures i comentaris hi ha un treball metòdic i ben elaborat. En base a aquesta constatació dedueixo que hi dediques força temps. Sabries dir-me quantes hores de mitjana setmanal hi inverteixes?

     És complicat establir una mitjana, perquè la dedicació va en funció del volum de feina i del ritme de vida que porto, que a més no és constant sinó que varia bastant. Malgrat tot, procuro llegir com a mínim una hora cada dia i publicar una ressenya cada set dies, així que el blog m'ocupa vora unes deu hores a la setmana.

     9. El bloc el vas inaugurar el 2009 i calculo que des d'aleshores et deus haver trobat amb situacions peculiars. Si això és així, podries explicar alguna d'aquestes anècdotes?

     M'he trobat amb algun autor novell que m'ha enviat el llibre i que després s'ha enfadat perquè no li he lloat l'obra en la crítica. També m'ha succeït una mica una situació inversa; alguns escriptors reconeguts, que creia que no em llegirien, van posar-se en contacte amb mi per comentar la crítica, fet que s'agraeix perquè demostra que la feina no és en va i que fins i tot pot arribar a autors de primera línia al món editorial.

     10. Moltes gràcies per acceptar respondre aquesta entrevista i, ja per acabar, hi ha alguna pregunta que t'hagués agradat que et plantegés i que hagi quedat en el tinter? Vols afegir alguna cosa?

     Res més a afegir per part meva, tan sols agrair-vos per haver-me donat veu en aquesta entrevista.


Sílvia Romero i Olea

Xarxa literària: blocs
Xarxa literària: blocsReferència:
Romero i Olea, Sílvia.
«Racó per llegir»
A: Xarxa literària: blocs
Lo Càntich. N.20. Hipèrbaton, 2013
Juliol - Setembre, 2013
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 20>
EAN: 9772014303002 20>
ISSN 2014-3036-N.20


Lo Càntich - Número 20 - Hipèrbaton, 2013
Lo Càntich - Número 20
Hipèrbaton, 2013

http://www.locantich.cat/2013/09/lo-cantich-numero-20-hiperbaton-2013.html


Lo Càntich - Número 20 - Lectures
lectures

1 [ Comentar aquesta entrada ]:

Roser ha dit...

Felicitats Silvia per aquesta entrevista, soc seguidora de la Núria i de les seves critiques. De veritat que coincideixo moltes vegades amb el que escriu.

Una abraçada
Roser

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]