"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«Mossèn Subirana»

Ignasi Soler Cabestany

"Paraula d'Espriu"

Paraula d'Espriu

Mossèn Subirana

Ignasi Soler Cabestany

     Qui fa de guía és el més cec.* Tota la vida, mossèn Subirana, havia cuidat el ramat. Tenia fama d'estimar la terra, les persones i els llibres.
     Ara, eren temps esquerps. Al poble hi havia mala maror. Dels pobles veïns, arribaven rumors d'estralls i malvestats.
     Un soroll el va despertar.
     Una escala interior de cargol anava de la rectoria a la sagristia. Tot i conèixer bé els topalls darrerament, no els recordava amb prou claredat.
     Al darrer graó, veié el petit de ca l'Estruc que portava l'antiquíssim llibre de Salms a la mà. La xera, a la plaça, feia estona que cremava. Tenien ordres de destruir tots els llibres catalans.
     D'una estrebada, li prengué el llibre. El noi caigué i picà de clatell. Semblava mort.
     Fou un tret sec. Mossèn Subirana caigué com un drap. Cremor a l'estómac i gust de sang. Les darreres paraules foren recordades molt de temps: qui fa de guia és el més cec. La plaça porta el seu nom. Sortosament els temps canviaren. Ara, qui guia, no és cec.

o0O0o

* (Cita): Salvador Espriu. «I».
PER AL LLIBRE DE SALMS D'AQUESTS VELLS CECS


Obra seleccionada en la convocatòria literària, artística i solidària:
"Paraula d'Espriu"
Modalitat B - Prosa


0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]