"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«La Biblioteca del Kraken»
Xarxa literària: blocs


Sílvia Romero i Olea
Xarxa literària: blocs (Sílvia Romero i Olea)

"Ens llevem, connectem el portàtil i ja hem obert una finestra al món: són els blocs. Diaris personals, viatges, notícies, comentaris diversos... però els que teixeixen la xarxa literària són els que ens parlen de llibres. Coneguem qui hi ha rere aquests blocs!"

La Biblioteca del Kraken
La Biblioteca del Kraken


     Si la vostra passió és la literatura de ciència-ficció, fantasia i terror, aquest és el vostre espai web de referència: La Biblioteca del Kraken. Una pàgina especialitzada on trobareu notícies, ressenyes i articles diversos al voltant de les publicacions que apareixen sobre aquest gènere.

     Rere aquest projecte tenim un nom: Eloi Puig o Eloi Kraken. Però qui és aquest personatge?

Eloi Puig - Perfil de La Biblioteca del Kraken

     1. Primer de tot i per respondre la pregunta que potser molta gent s'estarà fent en aquests moments, d'on ve el nom de "kraken"? Què significa i per què l'has triat per a la teva pàgina?

     Kraken és el nom amb què es coneix el monstre marí mitològic. Normalment se l'associa amb un pop gegantí però pot tenir altres formes. Quan jugava a la facultat al Joc de Rol de "El Senyor dels anells", em van començar a anomenar "Kraken" perquè com a màster gesticulava molt amb els braços. I així va quedar...

     2. Si disposem de temps i naveguem per la xarxa trobarem força pàgines web i blocs literaris, però potser aquesta especialització en el gènere de ciència-ficció, fantasia i terror no és tan habitual. Crear La Biblioteca del Kraken va ser una decisió només personal, perquè és un gènere que t'apassiona i volies parlar de les lectures que feies, o pretenies aconseguir que el gènere disposés de més presència per internet?

     Tenia sobretot ganes de compartir; vull dir de poder intercanviar sensacions sobre les lectures que anava llegint. Vaig començar fa molts anys a fer una base de dades en access que enviava a alguns amics a cada nova ressenya; però òbviament allò era poc pràctic. Així que em vaig introduir al fantabulós món de l'html i vaig crear el web (que no és un bloc, en aquell temps ni tan sols existien). Vaig crear la pàgina al juny del 2003, així que enguany farà 10 anys!  I sí: un objectiu era ajudar a divulgar la ciència-ficció i la fantasia a casa nostra.

     3. En la teva pàgina trobem ressenyes de llibres, ja siguin actuals o bé publicacions que han mantingut la seva vigència al llarg dels anys; trobem articles sobre temes de literatura de ciència-ficció, fantasia i terror; trobem notícies de convocatòries de premis o novetats editorials... Com gestiones tot aquest material? Com l'aconsegueixes?

     La Biblioteca del Kraken és bàsicament un lloc on llegir les meves ressenyes. Fa uns anys vaig obrir una secció d'articles on tothom podia col·laborar però no ha tingut massa èxit. Les notícies sobre ciència-ficció, etc., no són més que links a webs o blocs d'on m'alimento, però no les escric jo. No he cregut necessari oferir un servei de notícies propi quan hi ha altres llocs que ja hi són i a més de manera molt professional. Pel que fa al material de les novetats editorials, en aquest cas són elles que m'envien llibres per ressenyar o jo que en demano algun de concret que m'interessa. Només algunes editorials col·laboren, no pas totes!

     4. De nou referint-me a la immensa quantitat de material que ofereixes en la teva pàgina, dedueixo que fa uns quants anys que el condueixes. Abans has dit que la vas crear el 2003 però... recordes sobre què era el primer article?

     La primera ressenya, com deia abans, la vaig penjar al juny del 2003. No era una nova ressenya, sinó una ressenya que vaig traslladar de les meves notes que tenia de la base de dades al web. Veuràs que hi ha encara unes 60 novel·les valorades però no ressenyades. Això es deu a que les ressenyes de fa 10 anys d'aquelles novel·les no tenen una qualitat massa acceptable i ara mateix, sense una segona lectura, no m'atreveixo a fer-ne cap. No recordo quina novel·la vaig ressenyar primer...

     5. D'aleshores ençà realment ha plogut molt i pressuposo que, malgrat la feina que et pot ocasionar el manteniment i actualització de la pàgina, la quantitat de visites que reps és suficient per continuar al peu del canó. Quina mitjana d'hores a la setmana hi has de dedicar?

     Rebo una mitjana d'unes 300 visites diàries. En alguns mesos ha pujat quasi a 400 i altres ha baixat a unes 200 més o menys. Això en el global del web, no a la pàgina d'entrada concretament. Actualment només entro a la web per actualitzar-la amb noves ressenyes. Cada actualització em pot portar una mitjana de 30-45 minuts doncs cal crear l'arxiu en català i actualitzar una sèrie de links de forma manual. I un cop fet això tornar-hi per fer la traducció al castellà. Un web basat en html no s'actualitza tan ràpidament com un bloc d'avui dia. Tal com estan configurats els blocs, aquests permeten un major dinamisme però són més rígids quant a estructura. Una cosa que el web sí em permet modificar a plaer és l'estructura, la manera de presentar la informació.

     6. Si no ho tinc mal entès, crec que del lloc web La Biblioteca del Kraken i a partir dels seguidors i col·laboradors que s'hi apleguen han nascut tres iniciatives: les Ter-Cat, els premis Ictineu, i la revista Catarsi. Parla'm de les Ter-Cat: en què consisteixen i què es pretén assolir amb elles?

     Ben bé, no ha estat així. En paral·lel a La Biblioteca del Kraken, ara fa 6 anys vaig crear les Ter-Cat, les Tertúlies Catalanes de Ciència-ficció, Fantasia i Terror; però no tenen res a veure amb La Biblioteca del Kraken, excepte que sóc al darrere de les dues iniciatives. Les Ter-Cat pretenen ser una plataforma on es puguin trobar els afeccionats, escriptors, editors, etc. per promoure el gènere a casa nostra. A diferència d'altres tertúlies, aquestes estan descentralitzades de Barcelona, de manera que cada dos o tres mesos intentem anar a ciutats i pobles de tota la geografia catalana. Allí on ens criden!

     A hores d'ara, portem 27 edicions i hem passat per les 4 províncies catalanes i per Castelló. A les tertúlies el que bàsicament fem és xerrar, intercanviar opinions de llibres, sèries, pel·lícules i tot allò que té a veure amb el fantàstic però des d'una perspectiva que combina la vessant divertida i amena amb actes o idees més formals. Per ara, les Ter-Cat han servit, entre d'altres coses, per crear la revista Catarsi, els Premis Ictineu i per fer col·laboracions amb altres entitats com el col·lectiu ARC o el club Star Trek de Catalunya.

     7. L'altre projecte sorgit del web, o de les mateixes trobades Ter-Cat, és la convocatòria dels premis Ictineu. Ens pots fer cinc cèntims sobre la finalitat d'aquest guardó i el seu funcionament?

     Com qualsevol país normal, nosaltres també tenim dret a tenir un premi que s'atorgui a les millors obres publicades, l'any anterior, de gènere fantàstic. No és ni més ni menys que això: un guardó, un trofeu que passa per dues fases de votacions i es lliura a les obres més valorades d'aquest gènere, publicades durant l'any anterior. Intentem promoure així, per una banda la lectura de ciència-ficció i fantasia, i per l'altra que les editorials s'animin a publicar o traduir més literatura fantàstica... que n'anem mooooolt faltats.

     8. I arribem a la revista Catarsi, una publicació que va sorgir amb la idea d'ocupar un espai que era buit a causa de la desaparició d'altres projectes semblants. Com es va gestionar la seva creació i què es pretén aconseguir amb ella?

     Fa uns anys existia una revista anomenada Miasma que publicava en castellà i català contes de Ciència-ficció, fantasia i especialment terror. En desaparèixer, alguns membres de les Ter-Cat, capitanejats per l'Albert Valls (menut) vam mirar de continuar aquesta tasca i es va crear Catarsi, una revista especialitzada on hi tenen cabuda relats, entrevistes, articles, etc, sempre en català (o traduïts al català) i de gènere fantàstic. Portem 9 números. Podeu trobar més informació a http://www.catarsi.cat

     9. Al llarg de tots aquests anys deus haver entrat en contacte amb escriptors, periodistes, editors i sobretot molts i molts lectors interessats en el gènere. I de ben segur deus tenir més d'una anècdota curiosa, o simpàtica, o peculiar... Ens podries explicar alguna?

     Ostres, és difícil. Suposo que el fet que m'ha sorprès més és comprovar que la majoria dels autors s'ho passen molt malament escrivint, fins al punt que en algun cas és un malson. I també veure les maniobres truculentes que fan les editorials en certes novel·les!

     10. Només queda felicitar-te pel web i agrair que hagis atès aquesta entrevista. Però encara una última qüestió: hi ha alguna pregunta que esperaves que et fes i que has trobat a faltar? Voldries afegir alguna altra cosa?

     Només comentar-vos que per qualsevol iniciativa o comentari, estic obert a tot i que a través de les Ter-Cat segur que es poden posar en pràctica moltes iniciatives. Busqueu-nos al facebook amb "Ter-Cat"!!!


Sílvia Romero i Olea

Xarxa literària: blocs
Xarxa literària: blocs



Referència:
Romero i Olea, Sílvia.
«La Biblioteca del Kraken»
A: Xarxa literària: blocs
Lo Càntich. N.18. Antítesi, 2013
Gener - Març, 2013
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 18>
EAN: 9772014303002 18>
ISSN 2014-3036-N.18


Lo Càntich - Número 18 - Antítesi, 2013
Lo Càntich - Número 18
Antítesi, 2013

http://www.locantich.cat/2013/03/lo-cantich-numero-18-antitesi-2013.html


Lo Càntich - Número 18 - Lectures
lectures

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]