"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«Any Espriu 2013»


#AnyEspriu

Any Espriu 2013

«Any Espriu 2013»


     El Govern de la Generalitat de Catalunya va acordar designar l'any 2013 com a "Any Espriu" per commemorar el centenari del naixement de Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 1913 - Barcelona, 1985). Amb aquest objectiu, es va nomenar Xavier Bru de Sala comissari de l'Any Espriu, assenyalant que "a més de tenir un caràcter cultural i literari, l'Any Espriu té també un caràcter cívic i participatiu". "Espriu no va poder tenir amplitud de diàleg amb els seus conciutadans en vida perquè les circumstàncies no ho permetien i ara l'objectiu de l'Any Espriu és que el diàleg d'Espriu amb els catalans arribi als ciutadans actuals".

     Avui, 23 de gener, l'acte d'obertura de l'Any Espriu 2013, organitzat pel Departament de Cultura, ha estat oficialitzat al Palau de la Música Catalana amb un espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l'obra i la figura de Salvador Espriu, amb direcció artística a càrrec de Xavier Albertí i la participació de Miquel de Palol (glossador), Manuel Forcano, Josep Pedrals, Josep M. Sala-Valldaura i Jordi Vintró (poetes), Carme Sansa, Fina Rius, Mercè Arànega, Màrcia Cisteró, Chantal Aimée, Enric Majó, Jordi Boixaderas, Josep M. Pou, Pep Tosar i Pere Arquillué (actors i actrius), Sílvia Pérez Cruz, Toti Soler, Marisa Martins, Mac McClure i Cor del Gran Teatre del Liceu (músics).

     Al llarg d'aquests dotze mesos, el Departament de Cultura de la Generalitat, diversos municipis catalans i institucions d'arreu del país duran a terme iniciatives en diferents poblacions catalanes pràcticament cada dia de l'any. Entre els actes previstos, la commemoració inclou exposicions, publicacions d'obres, espectacles musicals i teatrals, produccions audiovisuals i simposis sobre la vida i l'obra de l'autor.

Activitats destacades que es duran a terme al llarg de l'Any Espriu:

     - Obertura institucional de l'Any Espriu (23 de gener, Palau de la Música Catalana): Espectacle teatral, musical i poètic basat en la vida, l'obra i la figura de Salvador Espriu, dirigit per Xavier Albertí.

     - La frase del dia: consisteix en la difusió de l'obra d'Espriu, tant de prosa com d'assaig, en forma de citacions que reprodueixen diàriament diferents mitjans de comunicació, xarxes socials i altres entitats.

     - Incorporació d'obres d'Espriu a les programacions dels teatres públics, així com als principals festivals i fires: Dr. Ripseu (Auditori de Banyoles, 15 de febrer, i Casa de Cultura de Girona, març); Textos d'Espriu a l'Espai La Perla 29, Biblioteca de Catalunya (estiu de 2013); un espectacle encara per determinar al Teatre Lliure (hivern de 2013), i un espectacle per determinar al Teatre Nacional a Catalunya (hivern de 2013).

     - Actes de commemoració de l'aniversari de la mort de Salvador Espriu a Arenys (22-24 de febrer): Presentació de la biografia de Salvador Espriu, Espriu, transparent a la Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar; presentació del nou disc Minotaure i Teseu, de Dídac Rocher, al Teatre Principal d'Arenys de Mar, i acte en homenatge a Salvador Espriu al cementiri d'Arenys de Mar.

     - Promoció de noves músiques i concerts a càrrec de destacats artistes, amb textos d'Espriu: Espectacle Viu Espriu (primavera de 2013, Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Ajuntament d'Arenys de Mar i altres poblacions de Catalunya), concert Els cementiris d'Espriu 1913-2013 (tardor 2013, L'Auditori de Barcelona) i espectacle Fes que siguin segurs els ponts del diàleg (dates i llocs per determinar).

     - Exposició "Titelles Gegants. Escultures al carrer" (15 de juny-29 de setembre, Rambla de Catalunya amb Gran Via de les Corts Catalanes. Barcelona): Escultures i instal·lacions a càrrec d'artistes de relleu inspirades en els personatges populars d'Espriu i en el món dels titelles que ell va concebre. Direcció: Xavier Bru de Sala

     - Actes de commemoració del centenari del naixement de Salvador Espriu a Arenys (10 de juliol): Coincidint amb l'endemà de la Festa Major d'Arenys de Mar, el dia 10 de juliol Arenys farà tot un seguit d'activitats per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor com lectures, passejades literàries i la celebració d'una rua que ha de fer sortir l'imaginari sinerenc al carrer.

     - Exposició central al CCCB: "He mirat aquesta terra" (octubre): Exposició que té com a tema central la relació d'Espriu amb els catalans com a poble i el seu llegat. Fa un recorregut històric que relaciona la seva vida, la seva obra i els seus personatges amb diversos moments de la història de Catalunya. Comissari de l'exposició: Xavier Bru de Sala. Comissari executiu: Julià Guillamon

     - Projecte d'una telemovie i d'un documental sobre Espriu: Producció d'una telemovie basada en una de les obres més emblemàtiques de Salvador Espriu (tardor) i producció d'un documental sobre la vida, obra i llegat d'Espriu (hivern)

     - II Simposi Internacional Salvador Espriu a Arenys de Mar i a la Universitat Autònoma de Barcelona(13-15 denovembre): Es proposa aprofundir en el coneixement de la seva obra centrant-se en una fase concreta de la seva activitat, la que, després de la publicació de La pell de brau, es va veure condicionada per l'èxit i la projecció nacional, peninsular i internacional així com pel significat cívic que es va atribuir al seu discurs poètic.

     - Simposi Internacional sobre Salvador Espriu a la Queen Mary University de Londres i la Universitat de Cambridge (tardor): Coorganitzat per l'Institut Ramon Llull, la Universitat de Cambridge i el Centre d'Estudis Catalans de la QMUL, amb Jordi Larios (QMUL) i Dominic Kewon (Cambridge). Inclourà una taula rodona a l'entorn de la traducció de l'obra d'Espriu i un espectacle poètic-musical (a determinar).

     - Inauguració d'una escultura pública a Barcelona (tardor, al centre de la ciutat): Promoguda per l'Ajuntament de Barcelona, a càrrec d'un escultor de renom, com a acte de memòria i reconeixement del poeta.


Totes les activitats que es duran a terme es poden consultar al web:

'Any Espriu'
www.anyespriu.cat



Referència:
Culturàlia:
«Any Espriu 2013»
Lo Càntich. N.18. Antítesi, 2013
Gener - Març, 2013
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 18>
EAN: 9772014303002 18>
ISSN 2014-3036-N.18


Lo Càntich - Número 18 - Antítesi, 2013
Lo Càntich - Número 18
Antítesi, 2013

http://www.locantich.cat/2013/03/lo-cantich-numero-18-antitesi-2013.html


Lo Càntich - Número 18 - Lectures
lectures

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]