"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

Crònica de la presentació del llibre recull
"Històries Veïnals"
a Barcelona

Sergi G. Oset

Fotografies: Núria Claverol i Català

Coberta Històries Veïnals

Crònica de la presentació del llibre recull
"Històries Veïnals"
a Barcelona


     El diumenge 8 de juliol per la tarda es va presentar en "societat" el llibre "Històries Veïnals" en el local de l'associació LA PAPA (Associació de Performers, Artistes i Poetes Associats) del carrer de Tapioles 12 al Poble Sec.

Tarjetó presentació

La PAPA

     "Històries Veïnals" és una obra col·lectiva del món blocaire de la Catosfera que ara veu la llum en paper. Inclou 40 relats, microrelats i poemes escrits a quatre mans pels responsables de 80 blocs allotjats a Internet. El llibre, editat per l'editorial Setzevents mitjançant el sistema de micromecenatge de Verkami, mostra una selecció representativa del treball literari en equip que va posar en marxa fa cinc anys i encara coordina el blocaire anomenat "El Veí de Dalt" des del bloc "Històries Veïnals".

     Per veure aquest llibre publicat el seu ideòleg va optar pel sistema de "crowdfunding", un tipus de microfinançament per projectes artístics on els mecenes fan aportacions de diferent valor monetari amb l'objectiu de veure publicada l'obra en un temps establert. Aquestes aportacions són recompensades de diferents maneres: l'acreditació del mecenatge, exemplars signats, samarretes, objectes promocionals, originals de l'obra i d'altres.

     La dinàmica de treball que anima les "Històries Veïnals" és la del joc inventat pels surrealistes francesos anomenat "cadàver exquisit" al que qualsevol blocaire es pot apuntar: Periòdicament "El Veí de Dalt" convoca de forma oberta noves tongades on els participants són seleccionats en grups per desenvolupar un relat a quatre mans.

     A partir d'un desencadenant: una fotografia, una paraula, una estrofa d'una cançó o un paràgraf literari (per posar uns exemples) cada participant escriu la seva part i l'envia al següent fins que el relat conclou. El resultat es publica posteriorment al mateix bloc i es comenta. Actualment ja van per la dotzena convocatòria. La realització d'aquests relats conjunts es complementa amb l'elaboració de microrelats i poemes i haikus encadenats (Rengas).

     Sortejant la calor d'una sala atapeïda i una faringitis inoportuna, "El Veí de Dalt" va dur el pes de la presentació de l'acte i el llibre, fent un ampli repàs del que ha suposat l'esforç de portar la literatura de creació espontània de la xarxa fins a veure-la impresa en paper.

El Veí de Dalt

     Per animar l'esdeveniment els blocaires Joana de "llum de dona", la Khalina de "aventures i pensaments de la Khalina", en Puji de "la cullerada" i en Neville de "la meva perdició", van llegir un dels relats inclosos dins del recull: "Nit Paral·lela", una picada d'ulls al Paral·lel, que va caldejar encara més l'ambient. A continuació el blocaire Palimp de "el cuchitril literario" va oferir una actuació de contaconte amb la que es va guanyar als presents.

Neville, Puji, Joana, Khalina i el Veí

     Un descans obligat va ser l'excusa per refrescar-se, fer una cervesa, fer-se fotografies i aprofitar per que els autors signessin còpies a lectors i companys. Molts dels blocaires no es coneixien en persona tot i que la relació a la xarxa sigui diària i es pugui remuntar a anys, donat que els blocaires normalment actuen sota un "nick" o sobrenom. Les escenes de sorpresa i les xerrades de presentació es succeïen formant grups dispars. Després del pica-pica i ja per acabar, el duet format per "l'alatrencada" i "el Veí de Dalt" van recitar un dels poemes encadenats del llibre, intercanviant-se les veus en els versos de cada autor.

     Les felicitacions i aplaudiments van donar pas a la fotografia de grup i als acomiadaments, emplaçant-se tots a retrobar-se davant de l'ordinador al front dels blocs respectius, i qui sap, si en un futur, en una presentació d'un nou llibre conjunt.

Fotografia de grup

     "Històries Veïnals" és una juguesca literària apta per a tothom amb ganes d'escriure i divertir-se, només cal tenir un bloc i apuntar-se a una nova tongada.

     L'enllaç al bloc: "Històries Veïnals"

     I aquí un vídeo a “La malla. Tendències”, on podreu veure i escoltar a l’impulsor d'Històries Veïnals: Vídeo


Crònica: Sergi G. Oset
Fotografies: Núria Claverol i Català


Culturàlia


Referència:
G. Oset, Sergi.
«Crònica de la presentació del llibre recull "Històries Veïnals" a Barcelona»
Lo Càntich. N.16. Epímone, 2012.
Juliol - Setembre, 2012.
DL B.42943-2011
ISSN: 2014-3036 16>
EAN: 9772014303002 16>
ISSN 2014-3036-N.16


6 [ Comentar aquesta entrada ]:

Núria Coma ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Núria Coma ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
khalina ha dit...

Bona crònica de bons moments!

mar ha dit...

Tot i no haver participat mai en cap història veïnal (encara) m'hagués encantat molt ser-hi!
A veure si a la propera...
Bona crònica!!!

Joana ha dit...

Va ser una trobada especial per tot, fins i tot aquest misteri de que molts no ens coneixíem. Ara posem cara als blogs :)
una abraçada !

El veí de dalt ha dit...

Guai, la crònica!

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]