"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«Lliurament del premi ARC-Catarsi 2011»

Catarsi (La revista de les TER-CAT)
Associació de Relataires en Català (ARC)

Lliurament del premi ARC-Catarsi 2011

Lliurament del premi ARC-Catarsi 2011


     Dissabte, 24 de març de 2011, a les 12 h. del migdia, a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, s'ha celebrat l'acte de lliurament del Premi ARC-Catarsi 2011, a càrrec de Sílvia Romero (Presidenta de l'ARC), menut (Representant de la revista Catarsi) i Montse Mirabent (Regidora de Cultura de l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat).

menut - Montse Mirabent - Sílvia Romero
menut - Montse Mirabent - Sílvia Romero

     Els seus discursos, plens de vitalitat, energia i reivindicació, s'han centrat en la importància d'unir esforços per a la promoció i la defensa de la literatura en llengua catalana, tant a nivell individual com a nivell col·lectiu, per mitjà de les iniciatives de les associacions i entitats literàries i culturals dels Països Catalans, especialment tenint en compte les dificultats del moment actual.

Presentació de l'acte:


     En aquesta línia, s'ha fet referència al projecte comú ARC-Catarsi, un projecte que va néixer d'una proposta singular nascuda al si de les Ter-Cat, les Tertúlies Catalanes de Ciència Ficció, Fantasia i Terror.

     La revista Catarsi és l'hereva de MiasMa, una revista de gènere que es publicava des de Manresa, i que va veure la llum per darrera vegada en la nostra llengua l'abril del 2008. En Pep Burillo, en menut, en Miguel Ángel Miguel, l'Eloi Puig, en Carles Quintana i en Sergi Viciana, van pensar que no podia ser que el català es quedés orfe en aquest sentit, definint les línies mestres de la nova revista de gènere fantàstic (ciència-ficció, fantasia i terror).

     En paraules d'en menut:

     "Avui us presentem el resultat de la primera col·laboració entre Catarsi i l'Associació de Relataires en Català (ARC), un pas més dels plans mestres de la Ter-Cat per assimilar les terres catalanoparlants: després d'un any molt intens que ens ha conduït a la jornada que comencem avui i al premi que ens ha presentat la Sílvia Romero, el millor del millor ha quedat imprès en els números set i vuit de la revista que presentem avui. Dotze il·lustracions, sis d'elles les millors que ens heu presentat tots vosaltres, les altres sis són de mestres que ens acompanyen habitualment; i dotze relats d'aquells per sucar-hi els dits, entre molts altres expedients X ens resolen misteris de llacs impossibles, ens parlen de gegants de llegenda, ens expliquen en què somnien els déus i ens parlen de l'origen d'una festa coneguda per tots: el dia dels avis. Totes dues revistes amb portades d'Antoni Garcés, gran mestre conegut per les portades de la col·lecció Ciencia-ficción de l'editorial Ultramar. Dues revistes apocalíptiques que seran el preludi de la fi del món previst per aquest 2012."

Presentació d'en menut:


Catarsi Núm.7 - Catarsi Núm.8
Catarsi Número 7            -           Catarsi Número 8

     L'acte ha continuat amb el lliurament dels diplomes als finalistes del Concurs de Dissenyadors i Il·lustradors, amb las imatges seleccionades després d'una fase de votacions populars i de la decisió final del jurat de la convocatòria, i que han estat les següents:

Fabulari (Ferran Planell)
"Fabulari"
Ferran Planell


Metamorfosi (Toni Arencón i Arias)
"Metamorfosi"
Toni Arencón i Arias


Escalfament global (Xus Royo)
"Escalfament global"
Xus Royo


Catàstrofe natural (Toni Arencón i Arias)
"Catàstrofe natural"
Toni Arencón i Arias


Déus (Ferran Planell)
"Déus"
Ferran Planell


Genocidi (Toni Arencón i Arias)
"Genocidi"
Toni Arencón i Arias


Entrega de diplomes del concurs d'il·lustradors:


     A continuació s'ha fet lliurament del diplomes als finalistes del Concurs de Relats de Ciència Ficció, Fantasia i Terror. Les obres seleccionades pel jurat ARC-Catarsi han estat:

          "Un nou començament" de Cristina Balaguer
          "Sota el pomer, vora el mar" de Ferran d'Armengol
          "Un món sense humans" de Josep Maria Repullés
          "El llac Cheko" de Xavier Domínguez Roig
          "Computadora universal" de Montserrat Lloret
          "Els gegants Gops" de Xavier Domíngez Roig
          "La malaltia" de Josep Maria Repullés
          "El dia dels avis" de Xavier Domíngez Roig
          "Com formigues altruistes" de Xavier Domíngez Roig
          "Holocaust: la utopia de Frenken Johnesen" de Sergi G. Oset
          "El secret paorós de l'Eyjafjöll" de Sergi G. Oset
          "El somrís dels déus" de Xavier Domíngez Roig

Entrega de diplomes als finalistes del concurs:


Ferran Planell
Ferran Planell llegint fragments de les obres seleccionades

Entrega de diplomes i lectura de relats dels guanyadors del concurs:
(la gravació es va aturar per la llarga durada de l'acte. No hi ha la entrega al guanyador ni la posterior entrevista).


     Com a cloenda s'ha fet públic el secret més ben guardat: el premi ARC-Catarsi en aquesta primera edició, que ha recaigut en l'obra:

"El llac Cheko" de Xavier Domínguez Roig

Xavier Domínguez Roig
Xavier Domínguez Roig

     I per tancar aquesta festa literària de la Ciència Ficció, la Fantasia i el Terror, què millor que un bon apat! La Sala d'actes de la Biblioteca queda buida, però encara ressonen les paraules d'en menut:

     "Vull acabar fent una crida: Catarsi no funciona només perquè nosaltres hi treballem, sinó perquè la fem entre tots. Volem rebre els vostres relats, entre vosaltres hi ha molts escriptors molt bons, i les dues Catarsi que presentem avui ho demostren. Estem oberts a que col·laboreu: els relats que es publiquen s'escullen entre tots, no en un claustre hermètic de Sith encaputxats, així que com més siguem, farem la tria millor; calen traductors, ja que ens arriben molts relats en anglès -més que no pas en català, no us fa vergonya, escriptors? Animeu-vos!-; calen il·lustradors que ens meravellin amb el seu art; volem articulistes que ens ampliïn els coneixements frikis amb la seva saviesa."


Fotografies de l'acte

Finalistes Premi ARC-Catarsi 2011
Autors/es i il·lustradors/es finalistes del Premi ARC-Catarsi 2011

Catarsi 2

Catarsi 3

Catarsi 4

Catarsi 5

Catarsi 6

Catarsi 7

Catarsi 8

Catarsi 9

Catarsi 10


Culturàlia


Referència:
Culturàlia.
«Lliurament del premi ARC-Catarsi 2011».
Lo Càntich. N.14. Símil, 2012.
Març - Abril, 2012.
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]