"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

Una mar de paraules:
«L'aventura del llegir»

Josep Maria Corretger i Olivart
Una mar de paraules (Josep Maria Corretger i Olivart)


"La literatura és una mentida perquè el lector pugui veure una mica de la realitat".

Montserrat Roig

Biblioteca

L'aventura del llegir


     La lectura és molt important dins de les nostres vides vegem-ne alguns aspectes:

          1. Perquè ens fa créixer.
          2. Millorem la capacitat de raonament.
          3. Aprenem més vocabulari i deduïm pel context.
          4. Escrivim millor i no ens cal empollar gramàtiques ni ortografies.
          5. Ens posem al dia i no quedem endarrerits.
          6. Establim relacions amb altres conceptes ja apareguts.
          7. Valorem allò llegit i som crítics.
          8. Comparem el que sabem amb allò llegit.

     De ben petits els nostres pares o padrins ens explicaven un conte breu i tradicional que feia que somiéssim millor imaginant-nos aquelles petites aventures. A poc a poc ens vàrem sentir enamorats per l’escriptura i la literatura, sempre esperàvem l’hora del conte per la nit, qui no se’n recorda? Llavors, amb l’escola i gràcies als còmics vam caure en el parany. És a través dels contes i els còmics que ens enganxem a la lectura i els dibuixos amenitzats amb textos són bona estratègia per a aconseguir-ho.

     De joves i de grans, cal que sovint llegim els diaris, almenys fullejar-los un cop per setmana. La premsa escrita genera molt vocabulari nou, anglicismes actuals, neologismes, termes inventats, per exemple: dream team, moving, canvi climàtic, mileurista... són font de cultura i jo encara diria més, com deia aquell personatge del còmic, de gramàtica i coneixement.

     Cada dia es venen menys diaris per culpa dels gratuïts, que actualment estan vivint un boom increïble, la feina es poder trobar-ne un. Qui ho entén, tot i la baixa qualitat de les notícies, aconsegueixen la funció principal, informar-se i que la gent llegeixi, d’això es tracta. Però això no vol dir que “els diaris bons” no siguin llegits, sinó aneu a les biblioteques! on ja costa tenir a les mans les notícies fresques del dia en què ens trobem.

     Finalment, fins i tot la gent que té pocs estudis llegeix molt per fornir-se de manera autodidacta i no quedar-se endarrerida, assolint així tants o més coneixements sobre la vida diària com una persona amb carrera universitària. Per tant, si heu de fer un regal, no hi ha res com embolicar el llibre de l’autor preferit d’una persona, segur que no falla.

     Una altra bona idea és intercanviar-se llibres o realitzar activitats reals a partir dels llibres, com el bookcrossing. Que llegiu força!


Josep Maria Corretger i Olivart
(Alcarràs, 1976)
Una mar de paraules:
«L'aventura del llegir»


Referència:
Corretger i Olivart, Josep Maria.
«L'aventura del llegir».
A: Una mar de paraules
Lo Càntich. N.13. Dilogia, 2012.
Gener - Febrer, 2012.
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
ISSN 2014-3036-N.13

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]