"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

«el llarg camí d'escriure»

marc freixas

- Setzevents Editorial -

el llarg camí d'escriure (marc freixas)

«el llarg camí d'escriure»
marc freixas


Setzevents Editorial
ISBN 978-84-15349-15-0 | 68 pàg | Rústica


       Certament, escriure és un camí molt llarg. I com passa en tots els camins llargs, hi ha una gran varietat d'obstacles: pistes forestals, zones accidentades, revolts pronunciats, franges encinglerades...; i a vegades, amb una mica de sort i tenacitat, s'arriba a les carreteres asfaltades. Bé, potser hauria de matisar que aquesa metàfora correspon més aviat al llarg camí cap a l'experiència editorial, però cal reconèixer que escriure i llegir són dues cares d'una mateixa moneda.

       Prologar el primer llibre del Marc és, abans que res, un motiu d'il·lusió i de gratitud. Vam compartir els inicis de les nostres trajectòries literàries i avui, per fi, tinc l'oportunitat de deixar-ne constància per escrit.

       Els versos d'aquest recull traspuen frescor i sinceritat, dos trets ben característics de l'autor. Partint d'aquí, trobarem poemes d'amor, de ràbia, de crítica i d'autocrítica, de llibertat, de justícia, de lloança al nostre país i d'homenatge a la família. En ocasiones, amb una sola frase, l'autor resumeix l'essència més profunda d'una reflexió universal:

"[...] El somni no té sostre quan el pa queda tan lluny de casa."

       El poeta no pot -ni vol- evitar mostrar-se tal com és, honest i compromès, humà i proper. Les persones que el coneixem ens deixem seduir per l'essencià de la seva obra. El secret? Molt senzill: no només l'escriu sinó que, per damunt de tot, en forma part. Ell és, ben sovint, el subjecte d'un predicat incisiu i atrevit [...]

Vicenç Ambrós i Besa
- Fragment del pròleg del poemari "el llarg camí d'escriure" -


       [...] Marc Freixas escriu una poesia aclaparadora, sorprenent, plena d'imatges suggestives, esperançadores, imaginatives i, com no, fent palès el disc del seu germà Cesk, tal volta més de "Set voltes rebels". Traspua una sensibilitat agraïda i té una capacitat extraordinària per a canviar l'estructura dels poemes mantenint el seu ritme i la seva musicalitat.

       Que té com a referent poètic a Miquel Martí i Pol, queda més que palès, amb els dos poemes dedicats al mestre poeta, i més que clar amb el vers: "Si la mirada dels teus ulls et serva la paraula", que el podria haver escrit el poeta de Roda de Ter.

       Encoratja el seu coratge a l'hora de destriar les paraules.

       Amor, passió, llibertat, rebel·lia, el sentiment de viure en una terra sotmesa, i en alguns poemes li brolla el sentiment d'independència, fent que les seves paraules es converteixin en sagetes. Es claven i no deixen ni permeten la indiferència, ben reflectit en el poema "A Catalunya, el meu país" [...]

Josep Bonnín
- Fragment de l'epíleg del poemari "el llarg camí d'escriure" -


transgredirem
el futur de tot nou poema
perquè el passat
ara ja no volem ni podem eliminar-lo [...]

Transgredirem
- fragment -
Del poemari:

'el llarg camí d'escriure (marc freixas)'

«el llarg camí d'escriure»
marc freixas

Setzevents Editorial


Culturàlia


Referència:
Freixas, Marc.
«el llarg camí d'escriure»
- poemari -

Lo Càntich. N.13. Dilogia, 2012.
Gener - Febrer, 2012.
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
ISSN 2014-3036-N.13

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]