"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

Al Sud del Gran Riu...:
«La Cassola Literària»
(L’arròs eixut i les plomes esmolades...)

Francesc Arnau i Chinchilla
Al Sud del Gran Riu... (Francesc Arnau i Chinchilla)


"Cròniques culturals del País Valencià".

La Cassola Literària (Il·lustració: Ramon Navarro Bonet)

La Cassola Literària
(L’arròs eixut i les plomes esmolades...)


“Bullirà el mar com la cassola en forn…”
-Ausiàs March-

“l’arròs eixut, d’aquell prestigi gòtic...”
-Vicent Andrés Estellés-

La cassola (Fotografia del Jordi Pijoan)
La cassola (Fotografia del Jordi Pijoan)

          Literatura i gastronomia sempre han anat de la mà. Els lliuraments dels premis literaris solen anar acompanyats d’un bon àpat, i sense anar més lluny en el temps, la Festa Estellés, que s’ha celebrat per segon any consecutiu el passat mes de setembre, i que va partir d’una iniciativa de l’escriptor Josep Lozano, també té un component gastronòmic molt important, doncs, es reciten versos del poeta, però també s’assaboreixen plats casolans típics del país.

Vista de la ciutat de Xàtiva des del Castell (Fotografia de Mercè Climent)
Vista de la ciutat de Xàtiva des del Castell (Fotografia de Mercè Climent)

          La trobada gastronòmica-literària que organitza l’escriptor Francesc Mompó, va sorgir per primera vegada l’any 2009, al voltant de l’anguila, tenint com a lloc de referència, el restaurant “Casa Baina” del Port de Catarroja. La iniciativa, que van pensar el Francesc i el poeta Ramon Guillem, va arrelar entre uns quants lletraferits, i a l’any següent la convocatòria va estar en torn als bolets, i les diferents maneres de cuinar-los, i el lloc de la trobada a “Ca les Senyoretes”, hotel rural del poble d’Otos, a la Vall d’Albaida. Cal dir que una de les premisses, que és la essència de les trobades, és que els escriptors participants llegeixen després de l’àpat els escrits que han fet expressament per a l’ocasió, i que han de tenir com a protagonista obligat el plat en qüestió.

La protagonista del dia (Fotografia del Xavier Aliaga)
La protagonista del dia (Fotografia del Xavier Aliaga)

          Enguany es va celebrar la tercera trobada sota el lema de “La Cassola Literària”. L’acte va tenir lloc el passat dissabte, 24 de setembre (dia de la Mercè), i com no podia ser menys, a la ciutat de Xàtiva, que és el bressol d’aquest esplèndid plat (l’arròs al forn).

Restaurant 'Casa la Abuela', el lloc de la trobada (Fotografia del Xavier Aliaga)
Restaurant “Casa la Abuela”, el lloc de la trobada (Fotografia del Xavier Aliaga)

          Amb els meus amics, Rafa Herguido i Mª José Alamar, ens dirigírem (Isabel i jo) cap a la capital de la Costera. Havíem quedat al migdia a la Font del Lleó, i allí ens esperaven puntuals una bona colla d’escriptors de tot arreu del nostre país. Després de les presentacions, a càrrec de Francesc Mompó, vaig estar raonant una estona amb alguns d’ells que no coneixia personalment, encara que sí que els havia llegit. Sí que coneixia el poeta Lluís Roda, amb el que havia coincidit recentment a Burjassot, a la II Festa Estellés, però no a la M. Carme Arnau, poetessa d’Alfara del Patriarca, amb la que possiblement estic emparentat.

En plena passejada pels carres de Xàtiva (Fotografia de Mercè Climent)
En plena passejada pels carres de Xàtiva (Fotografia de Mercè Climent)

          Per obrir gana, res millor que una bona passejada. Els escriptors xativins Toni Cucarella i Toni Martínez Revert, que ens feren de magnífics amfitrions, compartint amb tots els presents abundants anècdotes sobre la història de l’antiga Setabis, havien preparat un recorregut pel casc antic de la ciutat, encara que com va dir el Cucarella, una mica d’arrapa-i-fuig, sobretot per la brevetat del temps i la quantitat de monuments per visitar.

Escoltant les explicacions dels nostres amfitrions (Fotografia de Mercè Climent)
Escoltant les explicacions dels nostres amfitrions (Fotografia de Mercè Climent)

          Tanmateix, fins i tot ens va dona temps per veure la Plaça Adomar i la casa natalícia del Papa Alexandre VI, la Plaça de la Trinitat amb la Font gòtica, la Seu, l’Hospital Vell i l’Església de Sant Domènec. A continuació, el trenet turístic ens va pujar fins el castell, on vàrem gaudir de la magnífica vista de la ciutat i l’horta de Xàtiva, i també de l’airet que corria allí dalt. A la terrassa que hi ha al restaurant també ens refrescàrem una miqueta per dins, i després d’una breu raonada amb alguns dels escriptors, el mateix trenet ens va dur fins a la Plaça de la Bassa, on estava el restaurant “Casa la Abuela”, lloc on es va celebrar el dinar, que consistia en:

# Croquetes de la comarca
# Mullaoret de tomaca en conserva casolana i bonítol sec
# Formatge de la Llosa amb confitura de taronges primerenques
# Sardina, pimentó amb ceba i ou de corral a baixa temperatura
# Arròs al forn de Xàtiva (CASSOLA)
# Monjàvena i gelat de llet merengada amb xocolata
# El menú inclou: vi blanc/negre, DO València; Aigües / cerveses / refrescos; pa / cafè/ infusions

          Allí ens ajuntàrem: M. Carme Arnau, Joaquima Barba, Josep Albinyana, Joan Torró, Fede Cortés, Carles Pastor, Berna Blanch, Jordi Pijoan, Ivan Carbonell, Paco Collado, Toni Teruel, Joan Olivares, Núria Cadenes, Manel Alonso, Toni Prats, Núria Sendra, Àngel Cano, Lluís Alpera, Manel Joan i Arinyó, Francesc Arnau i Chinchilla, Vicent Penya, Lluís Roda, M. Carmen Sáez, Eusebi Morales, Isabel Robles, Jaume Pérez Montaner, Ramon Guillem, Toni Martínez, Xavi Aliaga, Toni Cucarella, Mercè Climent i Francesc Mompó, a més d’acompanyants i amics. En total seríem uns cinquanta comensals, una xifra gens menyspreable.

Alguns dels participants a les lectures “cassolaires” (Fotografies del Xavier Aliaga)
Alguns dels participants a les lectures “cassolaires” (Fotografies del Xavier Aliaga)

          Després del dinar, que com es pot veure pel menú va ésser abundant i sucós, es va procedir a llegir les obres que havíem fet per a l’ocasió. Enguany es va fer per ordre alfabètic invers, i per això em va tocar al final. Hi havia de tots els estils, gèneres i condicions, predominant els poemes de caire desenfadat (com el meu) i també molts relats en un to malenconiós pels temps passats. Tampoc no faltaren les referències als versos d’Ausiàs March, on anomena la cassola, i fins i tot un relat en dos temps (en clau de ciència ficció i de novel·la negra) a càrrec dels catalans Jordi Pijoan, de Tortosa, i Fede Cortés de Falset, que va agradar moltíssim a la concurrència pels seu to humorístic i distès.

Llegint el meu poema - Els participants a la trobada
Llegint el meu poema (Foto de Mercè Climent) - Els participants a la trobada (Foto Isabel Català)

          Tots els poemes i relats els podeu llegir en aquest enllaç:
Uendos, Greixets i Maremortes

          I ací podeu llegir la crònica de la notícia en alguns diaris:
Portal de Xàtiva
Levante EMV
El País

          I res més, ens acomiadàrem fins la propera convocatòria que, ara per ara, és una incògnita, encara que potser les anteriors ens poden haver donat una pista... O no?:

La propera...

          Començarà per la lletra D? No ho sé, el temps ho dirà...

Godella (l’Horta), 1 d’Octubre del 2011

© Francesc Arnau i Chinchilla

--o0o--

Al Sud del Gran Riu:
«La Cassola Literària»
(L’arròs eixut i les plomes esmolades...).

© Francesc Arnau i Chinchilla
(Godella, l'Horta Nord -País Valencià-, 1953)

Fotografies:
Jordi Pijoan
Mercè Climent
Xavier Aliaga
Isabel Català

Il·lustracions:
Ramon Navarro Bonet


Francesc Arnau i Chinchilla,
col·laborador i articulista de Lo Càntich,
escriu habitualment al bloc:

Enllaç a L'espill de l'orb (Obre nova finestra)
L'espill de l'orb


De l'autor:

L'espill de l'orb
L'espill de l'orb
poemes


Referència:
Arnau i Chinchilla, Francesc.
«La Cassola Literària»
(L’arròs eixut i les plomes esmolades...).

A: Al Sud del Gran Riu
Lo Càntich. N.11. Paradoxa, 2011.
Agost - Octubre de 2011.
ISSN 2014-3036
ISSN 2014-3036-N.11

1 [ Comentar aquesta entrada ]:

Xavier Aliaga ha dit...

Quina crònica més completa! Agraït per emprar les fotos, vaig oblidar enviar-te algunes més! Una abraçada

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]