La Cassola Literària
(L’arròs eixut i les plomes esmolades...)
“Bullirà el mar com la cassola en forn…”
-Ausiàs March-
-Ausiàs March-
“l’arròs eixut, d’aquell prestigi gòtic...”
-Vicent Andrés Estellés-
-Vicent Andrés Estellés-
La cassola (Fotografia del Jordi Pijoan)
Literatura i gastronomia sempre han anat de la mà. Els lliuraments dels premis literaris solen anar acompanyats d’un bon àpat, i sense anar més lluny en el temps, la Festa Estellés, que s’ha celebrat per segon any consecutiu el passat mes de setembre, i que va partir d’una iniciativa de l’escriptor Josep Lozano, també té un component gastronòmic molt important, doncs, es reciten versos del poeta, però també s’assaboreixen plats casolans típics del país.
Vista de la ciutat de Xàtiva des del Castell (Fotografia de Mercè Climent)
La trobada gastronòmica-literària que organitza l’escriptor Francesc Mompó, va sorgir per primera vegada l’any 2009, al voltant de l’anguila, tenint com a lloc de referència, el restaurant “Casa Baina” del Port de Catarroja. La iniciativa, que van pensar el Francesc i el poeta Ramon Guillem, va arrelar entre uns quants lletraferits, i a l’any següent la convocatòria va estar en torn als bolets, i les diferents maneres de cuinar-los, i el lloc de la trobada a “Ca les Senyoretes”, hotel rural del poble d’Otos, a la Vall d’Albaida. Cal dir que una de les premisses, que és la essència de les trobades, és que els escriptors participants llegeixen després de l’àpat els escrits que han fet expressament per a l’ocasió, i que han de tenir com a protagonista obligat el plat en qüestió.
La protagonista del dia (Fotografia del Xavier Aliaga)
Enguany es va celebrar la tercera trobada sota el lema de “La Cassola Literària”. L’acte va tenir lloc el passat dissabte, 24 de setembre (dia de la Mercè), i com no podia ser menys, a la ciutat de Xàtiva, que és el bressol d’aquest esplèndid plat (l’arròs al forn).
Restaurant “Casa la Abuela”, el lloc de la trobada (Fotografia del Xavier Aliaga)
Amb els meus amics, Rafa Herguido i Mª José Alamar, ens dirigírem (Isabel i jo) cap a la capital de la Costera. Havíem quedat al migdia a la Font del Lleó, i allí ens esperaven puntuals una bona colla d’escriptors de tot arreu del nostre país. Després de les presentacions, a càrrec de Francesc Mompó, vaig estar raonant una estona amb alguns d’ells que no coneixia personalment, encara que sí que els havia llegit. Sí que coneixia el poeta Lluís Roda, amb el que havia coincidit recentment a Burjassot, a la II Festa Estellés, però no a la M. Carme Arnau, poetessa d’Alfara del Patriarca, amb la que possiblement estic emparentat.
En plena passejada pels carres de Xàtiva (Fotografia de Mercè Climent)
Per obrir gana, res millor que una bona passejada. Els escriptors xativins Toni Cucarella i Toni Martínez Revert, que ens feren de magnífics amfitrions, compartint amb tots els presents abundants anècdotes sobre la història de l’antiga Setabis, havien preparat un recorregut pel casc antic de la ciutat, encara que com va dir el Cucarella, una mica d’arrapa-i-fuig, sobretot per la brevetat del temps i la quantitat de monuments per visitar.
Escoltant les explicacions dels nostres amfitrions (Fotografia de Mercè Climent)
Tanmateix, fins i tot ens va dona temps per veure la Plaça Adomar i la casa natalícia del Papa Alexandre VI, la Plaça de la Trinitat amb la Font gòtica, la Seu, l’Hospital Vell i l’Església de Sant Domènec. A continuació, el trenet turístic ens va pujar fins el castell, on vàrem gaudir de la magnífica vista de la ciutat i l’horta de Xàtiva, i també de l’airet que corria allí dalt. A la terrassa que hi ha al restaurant també ens refrescàrem una miqueta per dins, i després d’una breu raonada amb alguns dels escriptors, el mateix trenet ens va dur fins a la Plaça de la Bassa, on estava el restaurant “Casa la Abuela”, lloc on es va celebrar el dinar, que consistia en:
# Croquetes de la comarca
# Mullaoret de tomaca en conserva casolana i bonítol sec
# Formatge de la Llosa amb confitura de taronges primerenques
# Sardina, pimentó amb ceba i ou de corral a baixa temperatura
# Arròs al forn de Xàtiva (CASSOLA)
# Monjàvena i gelat de llet merengada amb xocolata
# El menú inclou: vi blanc/negre, DO València; Aigües / cerveses / refrescos; pa / cafè/ infusions
# Mullaoret de tomaca en conserva casolana i bonítol sec
# Formatge de la Llosa amb confitura de taronges primerenques
# Sardina, pimentó amb ceba i ou de corral a baixa temperatura
# Arròs al forn de Xàtiva (CASSOLA)
# Monjàvena i gelat de llet merengada amb xocolata
# El menú inclou: vi blanc/negre, DO València; Aigües / cerveses / refrescos; pa / cafè/ infusions
Allí ens ajuntàrem: M. Carme Arnau, Joaquima Barba, Josep Albinyana, Joan Torró, Fede Cortés, Carles Pastor, Berna Blanch, Jordi Pijoan, Ivan Carbonell, Paco Collado, Toni Teruel, Joan Olivares, Núria Cadenes, Manel Alonso, Toni Prats, Núria Sendra, Àngel Cano, Lluís Alpera, Manel Joan i Arinyó, Francesc Arnau i Chinchilla, Vicent Penya, Lluís Roda, M. Carmen Sáez, Eusebi Morales, Isabel Robles, Jaume Pérez Montaner, Ramon Guillem, Toni Martínez, Xavi Aliaga, Toni Cucarella, Mercè Climent i Francesc Mompó, a més d’acompanyants i amics. En total seríem uns cinquanta comensals, una xifra gens menyspreable.
Alguns dels participants a les lectures “cassolaires” (Fotografies del Xavier Aliaga)
Després del dinar, que com es pot veure pel menú va ésser abundant i sucós, es va procedir a llegir les obres que havíem fet per a l’ocasió. Enguany es va fer per ordre alfabètic invers, i per això em va tocar al final. Hi havia de tots els estils, gèneres i condicions, predominant els poemes de caire desenfadat (com el meu) i també molts relats en un to malenconiós pels temps passats. Tampoc no faltaren les referències als versos d’Ausiàs March, on anomena la cassola, i fins i tot un relat en dos temps (en clau de ciència ficció i de novel·la negra) a càrrec dels catalans Jordi Pijoan, de Tortosa, i Fede Cortés de Falset, que va agradar moltíssim a la concurrència pels seu to humorístic i distès.
Llegint el meu poema (Foto de Mercè Climent) - Els participants a la trobada (Foto Isabel Català)
Tots els poemes i relats els podeu llegir en aquest enllaç:
Uendos, Greixets i Maremortes I ací podeu llegir la crònica de la notícia en alguns diaris:
Portal de Xàtiva Levante EMV
El País
I res més, ens acomiadàrem fins la propera convocatòria que, ara per ara, és una incògnita, encara que potser les anteriors ens poden haver donat una pista... O no?:
Començarà per la lletra D? No ho sé, el temps ho dirà...
Godella (l’Horta), 1 d’Octubre del 2011
© Francesc Arnau i Chinchilla
--o0o--
Al Sud del Gran Riu:
«La Cassola Literària»
(L’arròs eixut i les plomes esmolades...).
© Francesc Arnau i Chinchilla
(Godella, l'Horta Nord -País Valencià-, 1953)
Jordi Pijoan
Mercè Climent
Xavier Aliaga
Isabel Català
Ramon Navarro Bonet
Francesc Arnau i Chinchilla,
col·laborador i articulista de Lo Càntich,
escriu habitualment al bloc:
L'espill de l'orb
De l'autor:
L'espill de l'orb
poemes
Referència:
Arnau i Chinchilla, Francesc.
«La Cassola Literària»
(L’arròs eixut i les plomes esmolades...).
A: Al Sud del Gran Riu
Lo Càntich. N.11. Paradoxa, 2011.
Agost - Octubre de 2011.
ISSN 2014-3036

Arnau i Chinchilla, Francesc.
«La Cassola Literària»
(L’arròs eixut i les plomes esmolades...).
A: Al Sud del Gran Riu
Lo Càntich. N.11. Paradoxa, 2011.
Agost - Octubre de 2011.
ISSN 2014-3036
1 [ Comentar aquesta entrada ]:
Quina crònica més completa! Agraït per emprar les fotos, vaig oblidar enviar-te algunes més! Una abraçada
Publica un comentari a l'entrada