"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

Culturàlia:
«Coneixeu l'Eric Castel?»

Josep Maria Corretger i Olivart
Coneixeu l'Eric Castel? (Josep Maria Corretger i Olivart)


Coneixeu l'Eric Castel?

Eric Castel - 1

Coneixeu l'Eric Castel?


          Ep, joves! esteu d’enhorabona perquè recentment s’ha reeditat el millor còmic esportiu de la història. Miracle! el seu nom és Eric Castel. En Castel era un jugador francès de ficció que va fitxar pel Barça a finals dels setanta, llavors anà a l’Inter de Milà i posteriorment al París Saint-Germain.

          Ideat pel francès Raymond Reding (1920-1999) i el dibuixant belga Françoise Hugles, amb el futbol d’Eric Castel ens feren somiar i aprendre valors com l’amistat, el civisme, el treball en equip i el creixement personal en un total de quinze àlbums amb fascinants aventures, plens d’intriga, suspens, proeses esportives i sempre tenint com a rerefons el paisatge català, tant urbà com rural, sobretot amb Barcelona o Tossa de Mar com a teló de fons i seguint la història real del Barça. Els àlbums foren els següents:

1. En Castel i els Tonis (1979)
2. Partit de tornada (1979)
3. Expulsat! (1980)
4. De dret a gol (1981)
5. L’home de la tribuna F (1981)
6. El secret d’en Toni (1982)
7. La nit del Tibidabo (1983)
8. La gran decisió (1984)
9. Els cinc primers minuts (1984)
10. El retorn (1985)
11. Segrest! (1986)
12. La casa del cormorà (1987)
13. Aventura a Tunis (1989)
14. Alarma en el museu (1990)
15. El missatge del maltès (1992)

Eric Castel - 2

          També va generar el llibre de Ramon Usall, Un món en blau i grana. El Barça d’Eric Castel, Pagès Editors, Lleida, 2004.

          Si fem una mica d’història, aquest còmic va aparèixer per primera vegada el 1974 a la revista alemanya Zack amb el títol de Kai Falke i el 1979 al setmanari Super As.

          Actualment, aquests àlbums originalment editats per Grijalbo ja fa una pila d’anys, estan esgotats i són molt cercats i anhelats pels fans del gremi. Ara, gràcies a Norma Editorial ja disposem dels números que van de l'1 al 12, el proppassat mes de juliol: va aparèixer al mercat La casa del cormorà, on Castel i Enrico retornen a la cosa on foren segrestats i engegar nous projectes humanitaris, a més de seguir competint a la CECA, competició europea que encara no ha guanyat mai el Barça, una mena de Champions d'avui dia. També hi ha els Tonis, aquells petits noiets fans de l'Eric i que sempre li fan costat passi el que passi.

          Els àlbums surten de manera quadrimestral, cada juliol, novembre i març de cada any, tant en català com en castellà i a un preu de 12 euros, fins a completar la sèrie.

          D´altra banda, fou un dels còmics amb més gran acollida a Catalunya, fins i tot arribà a sortir en suplements dominicals dels diumenges d’alguns diaris catalans. Recordo llegir-los amb devoció de ben petit. Recreà la passió i el sentiment pel Barça i Catalunya.

          Com a curiositat, val a dir que el president del Barça d’aleshores, Josep Lluís Nuñez, el 1992 va prohibir-lo perquè la marca del Barça no estava registrada al còmic i Raymond Reding usava el nom de l’entitat blaugrana en benefici personal, per tant, sense el permís del club culé que llueix els colors del Basilea. Per aquest motiu, quan van desaparèixer els darrers volums dels prestatges de les llibreries en Castel es “va retirar dels estadis” i ja no es va saber res més d’ell. Recentment s'ha publicat la dotzena entrega. Gràcies Eric per ser el millor jugador de la història del Barça, tu sí que no falles. Que gaudiu força amb els seus rondos i driblings!! i d'aquest mític còmic.


Josep Maria Corretger i Olivart


Culturàlia


Referència:
Corretger i Olivart, Josep Maria.
«Coneixeu l'Eric Castel?».
A: Culturàlia.
Lo Càntich. N.10. Epítet, 2011.
Juny - Agost de 2011.
ISSN 2014-3036
ISSN 2014-3036-N.10

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]