"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

Culturàlia
«Concerts a la Ruta del Cister»
2011

Concerts a la Ruta del Cister

Concerts a la Ruta del Cister
2011


Bellpuig - Poblet - Santes Creus - Vallbona

Del 16 de juliol al 20 d'agost de 2011

Els concerts a La Ruta del Cister arriben a la setena edició gràcies a les complicitats que hi ha entre els coorganitzadors: els consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell i el Museu d’Història de Catalunya, com a ens gestor del monestir de Santes Creus i del convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, amb la implicació dels reials monestirs de Poblet i Vallbona de les Monges. La Ruta del Cister és l’excusa perfecta per descobrir l’àmplia oferta turística i cultural dels 65 municipis que la conformen.

Programa

16 juliol – Monestir de Poblet - O VOS OMNES
La missa profana del s. XVI. Renaixement europeu –cor masculí

La missa paròdia fou un tipus de composició molt habitual durant el renaixement Europeu. La característica d’aquestes misses era que el compositor usava material musical ja existent per a construir una nova música. Aquest material podia provenir d’una peça del mateix compositor o d’altres compositors de l’època, així com d’èpoques passades. Així mateix, aquest material podia ser tant sacre com profà; podem trobar misses basades en temes musicals que parlen d’amor, de guerra...

Per aquest concert inaugural us proposem un viatge per la missa paròdica del renaixement hispànic, amb obres de T. L. De Victoria, C. Morales i F. Guerrero, sempre escoltant abans les obres d’on en van treure el material per a composar-les.

Podrem sentir quin ús fa cada autor d’aquest material, respectant-lo o transformant-lo fins a ser gairebé irreconeixible, però creant, sempre obres de gran qualitat, com correspon als representants del segle d’or de la música hispànica.

23 juliol – Monestir de Santes Creus - AUGUST THARRATS BLUES-SWING REUNION.

-Concert Exclusiu- Blues/swing

“It don't mean a thing if it ain't got that swing” va dir Duke Ellington, que ve a dir si fa o no fa “aquesta música no val res si no te Swing!”

Es per això que ens hem proposat reunir a Santes Creus noms importants del blues i el swing que es fa a Catalunya i hem volgut que l’aglutinador fos un músic de referència pel que fa a aquests estils: l’August Tharrats.

Es per això que s’ha reunit amb grans musics que formen o han format part les mes emblemàtiques bandes sorgides a Catalunya els últims quaranta anys amb els que interpretarà un repertori format per clàssics popularitzats per Louis Armstrong, Count Basie, Billie Holiday...

I es que al dormitori de Santes Creus sempre ha vingut molt de gust viure un concert d’aquest tipus, i es per això que volem repetir festa amb qualitat, dinamisme, mestria  i simpatia, mitjançant aquesta proposta preparada expressament per als nostres concerts.

30 de juliol – Monestir de Santes Creus -MAZONI

Fins que la mort ens separi - Cançó-rock

Un gustàs gaudir al monestir de la presentació de “Fins que la mort ens separi”, que representa un pas endavant, arriscat però ferm, en la cursa de fons que és la carrera musical de Mazoni. Si una vegada es va assenyalar Jaume Pla com l’orfebre del pop, aquest disc ho confirma amb rotunditat. Les melodies prenen el protagonisme i l’herència dels Beach Boys es confon amb la de Kraftwerk, en un disc on les cançons juguen constantment amb la voluntat d’experimentar.

Pas a pas, el músic empordanès ha anat aplegant un públic cada cop més nombrós, forjat a base d’aventures com una maratoniana gira de 31 dies consecutius i especialment de cançons com “Eufòria” o “Se’m moren les plantes” que ja són veritables himnes. El nou disc apareix, doncs, en el moment àlgid de la popularitat de Mazoni, com certifiquen la nodrida agenda de concerts prevista i, especialment, la presentació oficial que protagonitzà el 21 de maig al Palau de la Música.

6 d’agost – Monestir de Vallbona de les monges
SUSAN NEVES i GRAHAM LISTER -
Soprano-piano

Àries d’Opera.

13 d’agost – Reial Monestir de Santes Creus- THE JACKSON SINGERS

Esprirituals negres-Gospel

Un gustàs rebre al cicle de concerts als llegendaris THE JACKSON SINGERS. Formació fundada per Bob Jackson de Indianápolis, USA el 1983. El 2002 el Sr. Jackson va morir i el seu director musical de sempre Fitzroy Burroughs va esdevenir el líder del grup. Tot i que els cantants i músics són originaris de diferents zones dels USA, tots ells tenen una cosa en comú: una sentida estimació per l’experiència del Gospel i els Espirituals els Diumenges a l’església.

Música amb missatge des de l’Amèrica Negra i sobre l’herència Negra. Els més famosos Spirituals i Gospels, i d’altres, interpretats en el propi estil funky dels Jackson Singers, a més d’un extens repertori amb música que va de Mahalia Jackson a Billie Holiday o a Aretha Franklin, Simon & Garfunkel o Bob Dylan.

La qualitat i l’enforç de dur-los en exclusiva queda justificat d’entrada observant els noms dels artistes amb els que ha actuat: Oscar Peterson, Lionel Hampton, Odetta, Paul Anka, Olivia Molina, Josep Carreras i moltes altres estrelles internacionals.

Sincerament creiem que aquest es un dels grups que pot fer història d’entre les formacions que s’han presentat al Monestir i es per això que us en fem especial recomanació

14 d’agost – Bellpuig d’Urgell
VINTAGE BAND D’AMADEU CASAS - Blues/jazz arcaic

Els condicionants geogràfics han estat la clau del naixement d’un estil de música, fruit de la desubicació de la comunitat negra esclavitzada per l’home blanc. El Blues neix al sud dels Estats Units, a la zona de Louissiana, on la seva capital, Nova Orleans, és punt de trobada de moltes cultures i on els esclaus, en adaptar les formes europees d’interpretar, unides al seu propi bagatge cultural i genètic, van propiciar un gènere original fruit de la barreja de diversos elements.

D’altra banda es considera que el Jazz sorgeix a principis de la dècada del 1900  barrejant una rítmica pròpia dels afroamericans dels Estats Units, el blues principalment (però també les work songs, el ragtime, les cançons dels "Minstrels"), amb una instrumentació i una tímbrica genuïnes de les bandes de carrer (trompeta, corneta, clarinet, trombó, tuba, baix, bombo i platerets).

Després, van substituir la tuba pel contrabaix, el bombo i platerets per la bateria i s'hi va afegir el piano. Aquesta era la formació de l'Original Dixieland Jass Band, un grup blanc que emprà la paraula jazz per primera vegada, el 1917 i a partir d’aquí va anar evolucionant fins arribar a la multiplicitat i fusió d’estils.

Anem doncs a fer un viatge fantàstic per viure avui aquesta evolució i per entendre l’ànima de la corrent musical més important del segle XX.

20 d’agost- Vallbona de les Monges-
JOSEP M. DOMÈNECH TRIO + LLUIS CASTAN

Recordant Garcia Lorca - Jazz

El concert de clausura del cicle es d’una banda una aproximació al repertori de la música popular andalusa i de l’altra un record a Federico García Lorca en el 75 aniversari de la seva mort.

No obstant l’obra de García Lorca es caracteritzà per una gran versatilitat creadora destacant en els camps de la poesia, el teatre, la música i les arts plàstiques.

L’any 1931 va gravar “colección de canciones populares antiguas” acompanyant al piano a la cantant i ballarina “La Argentinita”. Aquestes gravacions van tenir un gran èxit i rebentament Josep M. Domènech ha recuperat i arranjat aquestes cançons portant-les  al terreny del jazz amb el seu trio i amb la col·laboració del violinista Lluís Castan.

Aquests veterana formació es compon de músics que toquen junts des de principis els anys noranta del segle passat i han estat l’origen de nombroses formacions i experiències jazzístiques actuant en cicles i festivals de jazz d’arreu de l’Estat.

Informació i venda d’entrades

Telèfon reserves: 977 871 247
De dimarts a dissabte de 10 a 13.30h i de 15 a 18h.
Diumenge de 10 a 14h.
Reserva d’entrades fins el dia abans del concert.

Venda d’entrades el mateix dia del concert a cada monument:
Reial Monestir de Santa Maria de Poblet: 977 871 247
Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona: 973 330 266
Reial Monestir de Santes Creus: 977 638 329
Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig: 973 320 292
Obertura de taquilla a les 19 h.
Aforaments no numerats (excepte Santes Creus)

Preus i descomptes:

Concerts a Poblet, Stes Creus i Vallbona: 20€
Concert a Sant Bartomeu de Bellpuig: 15€
Concert de Gospel a Santes Creus: 25€
Concert de Mazoni a Santes Creus: 15 €
Nens fins a 7 anys gratuït
Per la compra mínima de 4 entrades, descompte 10% (per al mateix o diferents concerts).
Grups més de 15 persones, descompte 20%.
Descomptes no acumulables a d’altres ofertes en curs.
Les taquilles no disposen de caixers automàtics ni datàfons.
Minusvàlids: Per a indicacions sobre l’accés de persones amb discapacitat, truqueu a cada un dels monuments.


Culturàlia


Referència:
Culturàlia.
«Concerts a la Ruta del Cister - 2011».
Lo Càntich. N.10. Epítet, 2011.
Juny - Agost de 2011.
ISSN 2014-3036
ISSN 2014-3036-N.10

0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]