"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

La teva escriptura és un paper impregnat d'ànima
(Sandra Domíngez Roig)

L'art de la nit eterna

Sandra Domínguez Roig
L'art de la nit eterna (Sandra Domínguez Roig)
"El meu romanç amb les lletres rau amb el meu primer poema sobre una pedra de riu, i vuit diaris secrets, però aquestes son altres històries. L'única cosa que puc dir és que sóc un prisma polièdric, veuràs una o una altra cara de mi, segons d'on vingui la llum. Sóc capaç de perdre'm en un detall simple i desconectar del món real. El meu mon interior em permetria viure sense res més a fer que escriure i pensar."

El llibre d'imatges (Pierre Auguste Renoir)
"El llibre d'imatges"
Pierre Auguste Renoir


La teva escriptura és un paper impregnat d'ànima


     Mormolen... En ocasions puc sentir les seves veus. N'hi ha que fa més temps que hi són, tenen veu de gàrgola; altres, més nous, cerquen contactes en el prestatge. De nit es desperten i revelen els secrets que han passat inadvertits a peu de pàgina, diuen en veu alta allò que s'han reservat amb les tapes fermades.

     En algunes ocasions, al punt de la nit més fosca, pots arribar a sentir el bram del pànic desesperat. En altres trobaràs una veu de dona que explica el món que conserva dins d'una finestra. Si afines l'oïda pots sentir com cauen dels llibres algunes paraules d'amor al davant d'una llar de foc que espetega.

     A la nit, de soledat extrema, de vent glacial i de ràbia mullant la galta mentre el rostre em desespera, m'han vingut a buscar al llit. Són les ànimes contingudes entre la portada i la contraportada dels llibres. Venen a peu de llit a acomboiar-se amb una mà que els acarona el llom; o que, en tancar l’última pàgina, els besa.

     Sí, els llibres sostenen ànimes que a la nit desvetllen els secrets.

     Confessaré que, alguna vegada, m'he vist a paratges inhòspits on pensava que no hi seria mai; he viatjat des d'aquesta terra pentinada a mars oberts plens d'esquitxos d'argent; m'he perdut en uns ulls blaus; m'he presentat al bell mig del llibre amb clares intencions d'instal·lar-me per sempre. Sí, amb una maleta.

     M'han salvat, i els observo de dia, incidits per la llum de la finestra: un exèrcit d'ànimes que romanen a l'espera que caigui el tel del somni a sobre meu.

     N'hi ha que tenen signatura, i penso que és el fil en el qual l'escriptor o escriptora ha brodat en ell la seva ànima també, i així el llibre no sent entre el paper aquell sentiment d'abandó. Ha estat tantes nits traçat, escrit, acaronat... que demano la signatura, perquè no se senti sol; i així, al meu prestatge que és tot ple d'amor, hi ha les ànimes dels llibres cosides amb les ànimes de les autores i dels autors.

Sandra Domínguez Roig
(Barcelona, 1974)
La teva escriptura és un paper impregnat d'ànima
[ L'art de la nit eterna ]

Il·lustració:
"El llibre d'imatges"
Pierre Auguste Renoir
(Llemotges, 1841-1919)


Sandra Domínguez Roig,
col·laboradora i articulista de Lo Càntich,
publica habitualment al seu bloc:

Enllaç a Papallones en la llum (Obre nova finestra)
Papallones en la llumReferència:
Domínguez Roig, Sandra.
"La teva escriptura és un paper impregnat d'ànima".
Lo Càntich. N.9.
Lo Càntich. N.9. Anàfora, 2011.
Juny, 2011.


Disponible en:
http://www.locantich.cat/2011/06/lo-cantich-numero-9-anafora-2011.html

Lo Càntich - Número 9 - Anàfora, 2011
Lo Càntich - Número 9
Anàfora, 2011


0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]