"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

La veritat més anhelada
(Daniel Ferré Teruel)

MISCEL·LÀNIA
Daniel Ferré Teruel
Miscel·lània (Daniel Ferré Teruel)
"Cites, dites, proverbis, refranys, frases fetes, embarbussaments, palíndroms, endevinalles, jocs de paraules, locucions i modismes."

La veritat més anhelada


La veritat (Jules Joseph Lefebvre)
"La veritat"
Jules Joseph Lefebvre
     Benvolguts lectors, us parlo avui de “la veritat”, des del punt de vista de varies personalitats. És la veritat subjectiva o objectiva? És la veritat absoluta o relativa? La veritat ha estat carnassa de la filosofia durant segles i segles, des dels antics filòsofs grecs fins als nostres dies, l’home ha intentat desxifrar a on ens duu la veritat i què en podem esperar d’ella. Què és la veritat? Allò cert, allò honest, allò de bona fe, allò sincer, allò real? Desvetllem a continuació què van dir certes personalitats culturals, religioses, filòsofs i escriptors:

     "Aquell que reconeix la veritat del cos pot llavors conèixer la veritat de l'univers." (Dita hindú).

     “La possessió de la veritat no és esgarrifosa, sinó avorrida, com totes les possessions.” (Friedrich Wilhelm Nietzsche, filòsof alemany).

     “He de trobar una veritat que sigui veritat per a mi.” (Soren Kierkegaard , filòsof danès).

     "La veritat no es determina mitjançant un vot de la majoria." (Benet XVI - Joseph Ratzinger).

     "La qüestió de la veritat és la qüestió essencial de la fe cristiana." (Benet XVI - Joseph Ratzinger).

     "La recerca de la veritat per part del creient es realitza confrontant la recerca de la Paraula proclamada i la recerca de la raó. D'aquesta manera, per una part, la fe s'aprofundeix i purifica, i, per una altra, el pensament també s'enriqueix, perquè se li obren nous horitzons." (Benet XVI - Joseph Ratzinger).

La veritat s'ha desvetllat (Egon Schiele)
"La veritat s'ha desvetllat"
Egon Schiele
     “Déu és veritat, i la veritat és Déu” (Mohandas Karamchand Mahatma Gandhi, advocat de pobres, activista no-violent de l’Índia i el major independentista de la història).

     “Déu és més palès més veritablement en pensament que no pas en mots, i Sa veritat és del tot superior a les nostres cavil·lacions” (Agustí de Bona, Pare de l’Església llatina, filòsof i teòleg).

     "La bellesa és veritat i la veritat bellesa, no fa falta saber més que això en la Terra." (John Keats).

     "És evident que existeix la veritat. Perquè el qual nega que existeix la veritat, coneix que la veritat existeix. Si, doncs, no existeix la veritat, és veritat que la veritat no existeix." (Sant Tomàs d'Aquino, dominic, filòsof i teòleg medieval).

     "L'ésser de les coses, no la seva veritat, és la causa de la veritat en l'enteniment." (Sant Tomàs d'Aquino, dominic, filòsof i teòleg medieval).

     "Vas dir mitja veritat? Diran que menteixis dues vegades si dius l'altra meitat." (Antonio Machado, escriptor manxec).

     "Els qui busquen la veritat mereixen el càstig de trobar-la." (Santiago Rusiñol i Prats és un pintor, escriptor, col·leccionista i dramaturg).

     "La teva veritat augmentarà en la mesura que sàpigues escoltar la veritat dels altres." (Martin Luther King, va ser un ministre Baptista i que va lluitar pels drets civils dels afroamericans).

     “La veritat és sempre revolucionària.” (Vladímir Il·litx Uliànov Lenin, activista revolucionari i pensador rus, membre del sector bolxevic del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus – POSDR - i màxim dirigent de la Unió Soviètica).

La veritat II (Ferdinand Hodler)
"La veritat s'ha desvetllat"
Ferdinand Hodler


     Per acabar us deixo aquesta perla de Les Luthiers, un grup humorístic argentí de renom, amb el qual us emplaço a retrobar-nos en el proper número de “Lo Càntich”. La frase és una contradicció en ella mateixa, la qual contraposa l’absoluta veritat amb ella mateixa:

     “La veritat absoluta no existeix i això és absolutament cert.” (Les Luthiers, Grup humorístic argentí).

ooO0Ooo

Un article d'en:
Daniel Ferré Teruel
La veritat més anhelada


"La veritat"
Jules Joseph Lefebvre
(Tournan-en-Brie, França, 1836 - París, 1911)

"La veritat s'ha desvetllat"
Egon Schiele
(Tulln, Àustria, 1890 – Viena, 1918)

"La veritat II"
Ferdinand Hodler
(Gurzelen, Suïssa, 1853 - Ginebra, Suïssa, 1918)


Daniel Ferré Teruel,
col·laborador i articulista de Lo Càntich,
publica habitualment al bloc:

Enllaç a Esclau de les meves paraules (Obre nova finestra)
Esclau de les meves paraulesReferència:
Ferré Teruel, Daniel.
"La veritat més anhelada".
Lo Càntich. N.8. Al·legoria, 2011.
Abril, 2011.


Disponible en:
http://www.locantich.cat/2011/04/lo-cantich-numero-8-allegoria-2011.html

Lo Càntich - Número 8 - Al·legoria, 2011
Lo Càntich - Número 8
Al·legoria, 2011


0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]