"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

"El secret de l'oreneta" de Shaudin Melgar-Foraster

El secret de l'oreneta (Shaudin Melgar-Foraster)

El secret de l'oreneta

Shaudin Melgar-Foraster

El secret de l'oreneta (Capítol 1) "De vegades un succés fortuït engega un seguit d’incidents que van rodolant i rodolant fins que tot plegat esdevé una història esbalaïdora. I a Castellpins tot va començar una nit d’estiu amb un succés fortuït. Si més no, per a la Clara, tot va començar aquella nit d’estiu al poble quan els grans, havent sopat, es trobaven a casa escoltant la ràdio o posant els més petits a dormir. D’altres eren al bar del poble fent petar la xerrada en una taula, jugant al dòmino en una altra o concentrats llegint, com l’home jove estranger en una taula prop de la finestra..."

'El secret de l'oreneta' - Capítol 1
Shaudin Melgar-Foraster

ooO0Ooo

     Cada vegada són més els autors que aprofiten les possibilitats de la xarxa 2.0 per a compartir els seus escrits amb els lectors de tot el món. Però no únicament per a compartir, perquè les noves tecnologies de la informació i el coneixement (TIC) permeten l'ús de totes les eines d’internet, possibilitant la comunicació i la interacció entre autors i lectors. Aquesta generació de coneixements de forma col·lectiva transformarà la nostra manera d'entendre la literatura actual. Els recursos queden relacionats, entrellaçats, en una xarxa virtual de paraules basada en un suport informàtic. L'èxit de la difusió d'aquestes obres dependrà de molts factors, però (i no ho oblidem) el principal factor d'èxit és la qualitat d'allò que s'escriu. Les possibilitats didàctiques creixen a una velocitat de vertigen. La imaginació es dispara. Un exemple és el regal que ens ofereix Shaudin Melgar-Foraster, escriptora catalana que actualment resideix a Toronto, amb la seva novel·la El secret de l'oreneta, publicada íntegrament de forma virtual.

     De fet, l'aventura virtual de Shaudin va començar fa un any, amb una bitàcola (Shaudin Melgar-Foraster) que ha evolucionat a mesura que la pròpia autora ha evolucionat, comprès i après l'ús adequat de les entranyes de les eines pròpies que un bloc ofereix. Un any després, el seu èxit ha sorprès a propis i estranys, tenint en compte el handicap de la distància, o potser gràcies a això. El seu bloc gaudeix d’una bona colla de lectors fidels que amb el seu suport incondicional li van atorgar la distinció de finalista dels Premis Blocs Catalunya 2010 en la categoria de bloc personal.

     Aquest Nadal ha regalat a tots els seus lectors, seguidors i amics, una petita joia virtual: El secret de l'oreneta.

     El secret de l'oreneta és una "una novel·la juvenil d’aquestes que poden agradar a grans i a petits". Una novel·la publicada en un bloc exclusiu per a aquesta obra, d'accés lliure, amb un disseny molt acurat i on l'autora s'ha preocupat especialment de combinar les imatges amb el text creant un clima molt especial. Al menú, igual que en qualsevol llibre en format convencional, ens trobem amb la DEDICATÒRIA i els AGRAÏMENTS, seguits d'un índex de CAPÍTOLS. A més de la informació sobre l'autora, el contacte i un apartat de RESSENYES, la pestanya LECTORS ens permet expressar directament a Shaudin la nostra opinió personal sobre la seva obra. Ho hem dit abans: interacció.

     Anna Maria Villalonga, escriptora i professora de literatura de la Universitat de Barcelona, en el seu bloc A l'ombra del crim, ha escrit una excel·lent ressenya d'El secret de l'oreneta. Us remetem a la font original, però ens quedem amb aquestes frases:

     "El secret de l'oreneta té moments deliciosos, amb un gran encert a l'hora de tractar la psicologia dels personatges. Shaudin se situa amb facilitat en el paper dels protagonistes, encara que siguin nens, de manera que aconsegueix transmetre amb molta versemblança els seus pensaments i sensacions. En aquesta comesa l'ajuda indubtablement el seu ús del llenguatge, prou acurat per resultar literàriament interessant i prou adequat pel que fa al registre.

Evidentment, no puc explicar res de la trama. Però sí que vull remarcar que la novel·la m'ha fet vibrar d'agitació mal continguda. L'he llegit amb el cor bategant, desitjosa d'avançar i de saber què passava. I no perquè es tracti d'un text insòlit. Ja he dit que poua en els llocs comuns del gènere. Sinó per la genialitat de la prosa de l'autora, que sap crear, com ningú, un ambient d'intriga magistral."

ooO0Ooo

Felicitats Shaudin !
Gràcies per regalar-nos aquesta novel·la. Ens hi llegim !

Toni Arencón i Arias
Gener, 2011

ooO0Ooo

Shaudin Melgar-Foraster escriu a:
Shaudin Melgar-Foraster
Shaudin Melgar-Foraster


Anna Maria Villalonga escriu a:
A l'ombra del crim
A l'ombra del crimCulturàlia

www.locantich.cat


Disponible en:
http://www.locantich.cat/2011/02/lo-cantich-numero-7-metafora-2011.html

Lo Càntich - Número 7 - Metàfora, 2011
Lo Càntich - Número 7
Metàfora, 2011


5 [ Comentar aquesta entrada ]:

Anna Maria Villalonga ha dit...

Benvolgut Toni.
He arribat al teu amable comentari a través de na Shaudin, que m'ha avisat. T'ho agraeixo moltíssim. Després de l'estiu passat, amb tantes històries compartides en relació amb els Premis Blocs Catalunya, les relacions a la xarxa cada cop són més estretes.
Evidentment, aconsello a tothom llegir "El secret de l'oreneta". S'ho passarà d'allò més bé.
I també us convido a visitar el meu bloc i a dir-hi tots plegats la vostra.
Fins ben aviat, amics.

Anònim ha dit...

Sens dubte, el bloc de la professora Villalonga fa una important aportació cultural, no només pels textos originals que inclou, sinó també per les ressenyes que hi figuren.

D'altra banda, els altres dos blocs són també d'una gran qualitat.

Gràcies per recomanar-los!

Jordi Canals ha dit...

He llegit “El secret de L’oreneta” . La protagonista del conte és un personatge simpàtic que et mena per viaranys plens de màgia i situacions agosarades que t’enganxen des del principi fins a la fi del relat.
Amb una prosa diàfana i continguda Shaudin Melgar combina la descripció amb les seves sensacions més fidels i amb la seva pinzellada enginyosa i atraient.
Anna Maria Vilallonga aconsegueix dibuixar a la seva ressenya de “A l’ombra del crim” l’autentica Shaudin; i ho fa amb la habitual mestria que la situa com la creadora dels blocs més sòlids de la xarxa

Elies ha dit...

No he llegit encara "El secret de l'oreneta" però si es tracta d'una recomanació de l'Anna Maria Villalonga segur que serà de qualitat.
Els tres blocs que gestiona són d'una riquesa destacable i ha mencionat en més d'una ocasió, escrits de Shaudin Melgar-Foraster, escriptora que sembla que cada vegada va a més.
Gràcies per l'article.

Jesús (Xess) ha dit...

Jo me'l vaig haver de llegir d'una tirada, perquè no el podia deixar de llegir.
El recomano fermament.

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]