"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

Amb la nostra presència:
Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, 2010
(Esther Llobet i Díaz)

AMB LA NOSTRA PRESÈNCIA...

Esther Llobet i Díaz (amb la nostra presència)
Esther Llobet i Díaz
JOCS FLORALS DE SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA
2010

JOCS FLORALS DE SANTS, HOSTAFRANCS I LA BORDETA
(133 anys després de la 1ª edició)El dia 16 de setembre de 2010, a les 19h., a la Sala de Plens de la Seu del Districte de Sants-Montjuïc, es va realitzar l'acte de lliurament de premis dels Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

Els Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta són un certamen literari de poesia i prosa instaurat per primera vegada el dia de Sant Bartomeu de 1877. Els seus impulsors foren Jacint Laporta i Pere Riera Riquer, redactors de la revista Eco de Sans. Van ser els segons a celebrar-se després dels de Barcelona (el 1859 els Jocs Florals de Barcelona es van reinstaurar, quatre-cents anys després de la seva darrera celebració, gràcies a la iniciativa d’Antoni de Bofarull i Víctor).

L’Eco de Sans era una revista quinzenal d’actualitat local, cultural i social, que comptava amb les plomes de Jacint Laporta i Pere Riera Riquer, i que decidiren, a mitjans de juliol de 1877, tirar endavant els primers Jocs Florals fora de Barcelona, a Sants, aprofitant la Festa Major de Sant Bartomeu.

Els següents anys, els Jocs Florals els organitzaren entitats com l’Ateneu de Sants, entre 1878 i 1894; el Foment Català, entre 1894 i 1898; la Lliga de Contribuents, fins al 1910 o el Círcol de Sants, fins al 1923.

Àngel Guimerà, Josep Maria Folch i Torres, Joaquim Ruyra, Miquel Bleach o Enric Prat de la Riba van participar com a escriptors o com a membres del jurat.

Entre 1923 i 1932, la dictadura de Primo de Rivera els prohibí i es recuperaren amb la República durant cinc anys més, fins l’any 1937 en què la guerra acabà definitivament amb ells. No es tornaren a celebrar mai més fins avui.

A Hostafrancs, els Jocs Florals tingueren una primera experiència amb els jocs infantils que l’entitat Sang Nova, amb seu al carrer Vilardell, organitzà el 1902. Es tractava d’un concurs de lectura i escriptura que es convertí en una festa literària dedicada a la mainada del barri, en aquell temps una populosa i urbanitzada part de la ciutat entorn de les fàbriques més importants, entre elles l’Espanya Industrial.

Aquest any 2010, 133 anys després de la primera convocatòria, s'han presentat un total de 127 treballs, repartits entre les diferents categories: la Viola d’Or (dedicada a composicions associades a temes religiosos, solidaris, místics, etc.), l’Englantina d’Or (associada tradicionalment amb la Pàtria, l’enaltiment de Catalunya, els seus pobles, costums, folklore, tradicions i cultura popular o allò que hom consideri la pròpia pàtria), la Flor Natural d’Or (tradicionalment associada a l’amor i els sentiments en general) i com a premi extraordinari de la convocatòria 2010, el Premi Jacint Laporta al millor treball històric o científic sobre els barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta en prosa.

L’acte es va iniciar amb la presentació a càrrec del Sr. Ramon Tort, en nom del Comitè Organitzador, la Sra. Lluïsa Erill, Presidenta del Secretariat d’Entitats, el Sr. Eduard Freixedes, President del Consell del Districte i la Sra. Imma Moraleda, Regidora del Districte.


Presentació de l'acte
Fotografia: Marc Arencón i Llobet


A continuació el Sr. Albert Torras va fer una glossa històrica dels Jocs Florals, seguida d’una lectura poètica d’un poema d’en Josep Miracle, guanyador d’un accèssit als Jocs Florals de Sants de 1920, a càrrec de la Sra. Núria Feliu.


Núria Feliu
Fotografia: Marc Arencón i Llobet


Seguidament es va procedir a la lectura de l’acte i veredicte, on van resultats guardonats en les diferents categories:

Englantina d’Or:
Imma Fuster i Tubella

Viola d’Or:
Eva Moreno

Flor Natural d’Or:
Salvador Sunyer

El Premi Jacint Laporta va quedar desert.


Salvador Sunyer, Imma Fuster i Eva Moreno
Fotografia: Marc Arencón i Llobet


La Societat Coral la Floresta va tancar l’acte amb una selecció musical, interpretant Una matinada fresca (Popular), Pare (Joan Manel Serrat), l'Himne de la Floresta (Santos Martínez i Genís Pascual) i l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors, emotivament acompanyats per les veus de tots els assistents a l’acte.

Des de Lo Càntich: Enhorabona als premiats i felicitats als organitzadors d’aquests Jocs Florals. Salut i Poesia!

ooO0Ooo

Esther Llobet i Díaz
Amb la nostra presència:
Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, 2010


Fotografies: Marc Arencón i Llobet


Referència:
Llobet i Díaz. Amb la nostra presència: Jocs Florals de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, 2010. Lo Càntich. N.5. Tardor, 2010. Octubre, 2010.

Disponible en: http://www.locantich.cat/2010/11/lo-cantich-numero-5-tardor-2010.html


1 [ Comentar aquesta entrada ]:

Pep Colomer ha dit...

Vull felicitar els organitzadors, per la recuperació dels històrics Jocs Florals.

Enhorabona als premiats.

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]