"Si una llengua no ens serveix per crear-hi comunicació i bellesa, ¿de què ens serveix?, no té futur."
Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940 - Barcelona, 2010) [ Adéu-siau i gràcies! ]

Després de vuit anys de presència continuada en la xarxa, 36 números seriats i 32 números especials publicats, i un total de 2817 entrades individuals editades, amb el número 36 de la revista Lo Càntich, posem punt final a un fantàstic viatge literari i cultural. Nous projectes ens esperen. Projectes que podeu seguir a través de la pàgina de l'Associació de Relataires en Català. Moltes gràcies, de tot cor, a totes aquelles persones que ens han proporcionat el seu suport en aquesta meravellosa singladura pels mars i oceans de la literatura, l'art i la cultura. Eternament agraïts!

L'Equip Editorial (els que som, i els que han estat, in memoriam).

Al Sud del Gran Riu: Presentació
(Francesc Arnau i Chinchilla)


AL SUD DEL GRAN RIU...


Francesc Arnau i Chinchilla
"Cròniques culturals del País Valencià"PRESENTACIÓ

        El País Valencià, dins de l’àmbit lingüístic del català, és el segon territori més rellevant, tant pel nombre d’habitants, com per la seua importància econòmica. Malgrat la seua situació geogràfica enmig de la Península Ibèrica, sempre ha estat un territori fronterer. A més a més, és el llindar dels PPCC amb el que es troben tots aquells que vénen del Sud, que a cada vegada hi són més. Dit açò, vull que tots els que llegiu aquesta nota al Nord del Gran Riu, us pregunteu per una vegada, si penseu que esteu ben informats del que ocorre per aquestes contrades, tant a l’àmbit polític com al cultural. Veritat que no?

        Doncs bé, per a intentar solucionar aquestes mancances informatives neix aquesta secció, que a partir del proper número tractarà de fer cròniques de tots aquells esdeveniments culturals (Concerts, Recitals, Festivals de cinema, Representacions teatrals, Premis literaris, Exposicions d’art, etc.) que puguen interessar als lectors, dintre de les meues possibilitats (potser també compte amb alguna col·laboració esporàdica el meu paisà Ramon, que ha fet el dibuixet de la capçalera). Aquestes cròniques, també es poden barrejar amb les d’algunes Festes tradicionals d’interès cultural, així com de viatges a indrets d’interès històric, tot això sota l’òptica personal i la perspectiva de la nostra realitat cultural compartida (llengua, història, política, economia, etc.). Us donaré la meua visió crítica i objectiva, per a que aquelles mancances de les que parlava, puguen ésser superades, almenys en part. Es tracta d’oferir una informació a peu d’obra, que enderroque els clixés, prejudicis i tòpics que de ben segur es tenen del nostre tarannà. Ni som tan així ni tampoc tot el contrari. Espere que, després de llegir aquestes cròniques, les opinions sobre nosaltres els valencians siguen molt més diverses i objectives, com passa en altres casos. Sí això és una mica així, em donaré per satisfet.

        Per començar, el proper número faré una crònica de “Poseu-me les ulleres”, representació de la Companyia de Teatre Micalet, sobre la vida i l’obra del poeta Vicent Andrés Estellés, amb la col·laboració del cantant Miquel Gil, interpretant alguns dels seus poemes, que tindrà lloc al poble del poeta (Burjassot) el dissabte 30 d’Octubre.

        En aquest enllaç podeu veure un tràiler de l’obra, de la que la Companyia està fent una gira pertot arreu:

[ http://www.youtube.com/watch?v=JWxV7aSYZ30 ]


Cartell de l’obra de la Companyia de Teatre Micalet

--o0o--

Al Sud del Gran Riu:
Presentació
© Francesc Arnau i Chinchilla
(Godella, l'Horta Nord -País Valencià-, 1953)

Il·lustració:
Ramon Navarro Bonet

23 de Setembre del 2010


Referència:
Arnau i Chinchilla, Francesc. Al Sud del Gran Riu: Presentació. Lo Càntich. N.5. Tardor, 2010. Octubre, 2010.

Disponible en: http://www.locantich.cat/2010/11/lo-cantich-numero-5-tardor-2010.htmlDe l'autor:


L'espill de l'orb
poemes
Francesc Arnau i Chinchilla
En Francesc Arnau i Chinchilla serà a partir del proper número de la revista el nostre corresponsal cultural al País Valencià. Com a poeta ja el coneixem i l'admirem; com a articulista estic segur que donarà molt joc a Lo Càntich.

Malgrat tot, ho tinc que reconèixer, em preocupa... em preocupa i molt... formant el tàndem Francesc Arnau & Ramon Navarro Bonet... qui es llegirà a partir d'ara els meus articles a El mercader de tulipes? :))))

Una abraçada, companys, des del nord del gran riu i a la vora del Rubricatus.


"Benvolgut company articulista. Estarem encantats de llegir les teves cròniques, com diu el nostre sempre estimat editor, els que vivim a la riba del Rubricatus."0 [ Comentar aquesta entrada ]:

Lo Càntich
Lo Càntich
Revista Digital de Literatura, Art i Cultura
DL: B.42943-2011
ISSN: 2014-3036
Editada per l'Associació de Relataires en Català (ARC)


Pàgines visitades:
2.382.125
Tecnologia: Google Analytics
Codi: UA-19604119-1
Període:
01/03/2010 - 31/12/2016

Lo Càntich (revista digital de literatura, art i cultura) és un assaig de càntic col·lectiu en llengua catalana, un espai de trobada d'escriptors i escriptores d'arreu del món, un racó d'expressió, de creativitat oberta, d'experiències compartides, de sentiments retrobats...

Lo Càntich és un espai que pretén promoure l'estima per la lectura i l'escriptura compartida. I, al mateix temps, vol ser també un fòrum que potèncii la nostra llengua i la nostra identitat. Un petit gest, per salvar els mots... De fet, l'expressió per mitjà de l'escriptura és una evidència lingüística que indica la fortalesa d'un poble i garanteix la seva supervivència.

La publicació a Lo Càntich està oberta a escriptors/es de qualsevol nacionalitat, procedència o lloc de residència. Es poden presentar obres en escrites en llengua catalana, en qualsevol de les seves varietats. Aquells autors que, expressant-se habitualment en una altra llengua, desitgin ser traduïts al català, ho hauran de fer constar expressament.

Les aportacions es poden realitzar mitjançant:
Publicació de textos originals.
Suggeriments d'obres d’autors clàssics.
Traduccions d’autors que escriguin en altres llengües.
Col·laboracions específiques.

[ Publicar a Lo Càntich ]